Katter och allergier

Jag skäms för att säga det men jag tycker verkligen att Sphynxen (nakenkatten) är ful men det spelar ingen roll, för det ska vara en social och nyfiken katt. Jag har ingen personlig erfarenhet av den men har läst på om rasen. Den började födas upp i Canada på 60-talet men godkändes av det internationella raskattförbundet FiFe 2002.

Sphynxen saknar nästan hår helt och hållet och många tror därför att även allergiker tål den. Så är det tyvärr inte. Alla katter har en antigen kallad Fel d 1 och det är mot den kattallergiker är överkänsliga. Den finns i låga koncentrationer i kattens saliv och i höga koncentrationer i hudens talgkörtlar. En nästan hårlös katt har följaktligen mindre omkringliggande hårflagor än katter med päls. Hanar som inte är kastrerade utsöndrar mer talg än kastrerade. Om Ragdollen och den Sibiriska katten har färre talgkörtlar eller utsöndrar mindre talg, vet jag inte, men allergiker fördrar bättre de raserna än de flesta andra.

Benet hindrar mig en del i mitt arbete med nästa nummer av Trasdockan men jag går ändå framåt så sakteliga. Nästa nummer är ett halvnummer och kommer att handla om kattungar. Det finns så mycket att skriva om "småtroll", så jag tror att vi får all anledning att återkomma till dem även i ett annat nummer. Jag har trotsat benet och varit på Bromma zoo idag - visserligen i rullstol och med Oves hjälp men ändå. Träffade kattspecialisten Irene och vi överenskom att bestämma tid för en intervju om kattungar i månadsskiftet juli-augusti. Irene är mycket seriös och förbereder sig alltid innan intervju.  

Idag är temperatur och luftfuktighet bättre för både människor och djur. Alla katterna är piggare än igår och själv är jag inte lika svettig. Jag älskar sol och värme men då krävs att jag har nära tillgång till vatten. Undrar om jag blir så bra att jag kan bada i sommar. Jag hoppas verkligen det för jag älskar vatten. 

13 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.