Katter och stängda dörrar

Katter gillar inte stängda dörrar. Det beror på att de då inte har tillgång till hela sitt ”revir”. Stina är den som är mest uthållig i sitt krafsande på garderobsdörren, de få gånger jag lagt mig utan att först öppna den. Det jag vanligtvis gör innan innan jag kryper till sängs är att först fälla ner persiennerna, sedan dra för gardinerna och till sist öppna skjutdörren till garderoben. Det är länge sedan jag glömde detta med dörren, för de gånger jag missat det, har det alltid slutat med att jag till slut tvingats stiga upp för att få slut på krafsandet, för Stina ger sig inte. Hon vinner jämt! Jag vet katter som t.om. hoppar upp på handtaget, om matte eller husse stängt ute sin kisse. När dörrarna väl är öppna går katten ofta därifrån, huvudsaken är att den känner att den kan gå ut och in som den vill. Katter vill också gärna ha sällskap och krafsar för att få komma in i sovrummet för att få sova i sängen med sina människor.
Ibland måste man ändå stänga in katten. Jag tänker då på att entré-, balkong- och altandörrar ska vara stängda om ingen kan se till katten om den går ut. En katt ska inte vara utomhus utan tillsyn, anser jag. Säkert är ni många som reagerar nu och anser att katter visst ska få vistas fritt ute - ”det har katter alltid gjort förr”. Förvisso, men hur många katter gick då, på grund av detta, en för tidig död till mötes? De blev dödade av rovdjur, blev påkörda eller råkade ut för andra typer av olyckor t.ex. fall från träd. Svaret är tyvärr - MASSOR!!!

Fram tills början av 70-talet var det heller ingen självklarhet att använda säkerhetsbälte men nu vet vi bättre. Det är numera lag på det och allt fler tillåter bara sina katter att vara ute om någon har uppsikt över dem. Allt för säkerhets skull!

Så var det detta med katter och balkonger. Imorgon berättar jag om två självupplevda händelser med ”katt på balkong”.

18 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)