Kattägarnas Bibel

Det finns oändliga mängder av böcker om katter. Mycket grundas på författarens egna erfarenheter men katter är, såväl som människor, individer och den här typen av "kattböcker" återger endast beteendet hos författarnas egna kissar. Det finns också en hel del forskning om katter men forskare skriver mest för andra forskare och gör det på ett krångligt och oigenomträngligt språk. 

Jag kom i kontakt med Bo Söderström, när jag intervjuade honom om en forskningsrapport, som han kommenterade i TV 4. Jag hade kunnat lyssna på honom i timmar, när han berättade om sin egen forskning om katter och hur han kom på idén att skriva Sveriges första vetenskapliga bok om katter; "Hur tänker din katt"? Bosse har levt med katter i hela sitt liv och är uppenbart lika road som jag av att prata om katter. Det blev ett långt, trevligt samtal och jag bestämde mig för att låna hans bok. När jag nu avverkat 50 sidor i den har jag insett att det inte räcker med att låna den. Jag måste äga den. Bosse har sökt i världens största databas över vetenskaplig litteratur (Web of Science), plockat ut det mest intressanta och skrivit ner det på ett sätt, som alla förstår (inte bara andra forskare). Boken borde helt enkelt ingå, när man köper sin första katt :-). Så bra!!! Jag vill idag ge två exempel (fler kommer): "Barn som får växa upp tillsammans med katter får ett bättre kroppsspråk, bättre självkänsla samt högre social kompetens än barn som växer upp utan husdjur" och "Vuxna som skaffar katt upplever att deras hälsa förbättras betydligt, åtminstone till en början. Vid medicinska provtagningar har man påvisat lägre blodtryck och kolesterolvärden hos kattägare". Detta är alltså vetenskapligt beprövat. Tråkigt då att så många är allergiska mot katt.

Kattungarna övar vidare på hopp. De blir modigare och modigare och jag tror att de överskattar sin förmåga och har därför än en gång tänkt igenom eventuella farligheter i hemmet, så att allt är kattsäkrat för småttingar, som har bättre motorik än omdöme. Det gäller nu att jag också påminner besökare om att de måste stänga toalettlocket, när de varit på toaletten. Det går blixtsnabbt för en kattunge att hoppa upp på toastolskanten men med viss otur fortsätter hoppet ner i vattnet. Carin hann bara resa sig upp och hann inte stänga locket, som hon brukar, innan en kattunge låg med nosen ner i vattnet. (som väl var inte hos mig). Hädanefter ska jag säga till alla, när de tingar en kattunge av mig, att de ska börja träna själva och hela sin familj att stänga locket efter varje toalettbesök.

Jag är så förtjust i att lära mig nya saker men förstår att inte alla fungerar som jag. En del är praktiskt att kunna, annat bara roligt att känna till. Att gå på kattutställning och inte förstå, när domarna och utställarna pratar om grupper, klasser, cert, BIV, BIS, Bob, points osv är inte lika roligt, som när man vet, vad det hela egentligen innebär. Därför återkommer jag imorgon om några fler saker, som är bra att känna till om utställning. Nu ska jag fortsätta att läsa Bosses bok.

 

18 mar 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)