Katthemmets kalender

Kalenderförsäljningen är en bra intäkt för katthemmet. Jag har köpt kalendern tidigare också men - skam till sägandes - har den bara blivit liggande utan att jag ens läst vad som står i den. Jag har enbart köpt den för att stötta katthemmet ekonomiskt. Igår bestämde jag mig för att se efter, vad som egentligen står i den och gissa om jag blev både glad och förvånad! Rätt, det blev jag verkligen!!!

Rubriken på den inledande texten var: ”Den unika huskatten”. Jag blev glad efter att bara ha läst några rader. Dels var texten oerhört välskriven men framför allt var det ett så bra tema - skillnaden mellan raskatten och huskatten. Jag har själv bemött annonsörer, som försökt lura okunniga kattspekulanter att tro att de köper en ragdoll, när de i själva verket köper en huskatt. Jag har förklarat att den annons de lagt på Blocket är rent lurendrejeri! Det går tyvärr ofta att läsa annonser i stil med: ”Ragdollkattungar, pappa ragdoll med stamtavla, mamma ragdoll utan stamtavla. Jag har inte brytt mig om att ta ut stamtavla på kattungarna.

Detta är rent bondfångeri och det är det som upprör mig. Om inte båda föräldrarna har stamtavla handlar det inte om att ”inte bry sig om att ta ut stamtavla”. Det handlar om att inte kunna få stamtavla utfärdad på kattungarna. För att få stamtavla ska båda föräldrarna inneha stamtavla. Den ger oss möjlighet till seriös avel. Vi kan genom stamtavlan undvika inavel, ärftliga sjukdomar, föra rasen framåt och bibehålla rasstandarden. 

I kalendern betonas att en raskatt har stamtavla och att alla andra katter är huskatter (tidigare kallade bondkatter) och att det inte finns något som heter blandraskatter. Den oseriösa aveln, bakgårdsaveln eller buskaveln kallad, lockar till sig mindre nogräknade personer, vilket i sig kan medföra att katterna varken är friska, vaccinerade, veterinärbesiktigade eller ID-märkta. Denna typ av avel innebär också ett hot mot de hemlösa katterna, som på grud av buskaveln har svårare att få nya hem.

Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige och vi behöver inte fler huskatter. 

4 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)