Katthemsrollen

Vid halvtio-tiden kom Helena och hämtade mig. Vi kommer, som jag skrivit tidigare, att ta över personalansvarig på katthemmet. För att göra ett bra arbete krävs att man vet, hur arbetet är upplagt och fungerar på plats, att vi lär känna personalen, pratar med volontärerna och fångar vad man vill att vi ska bistå med. Inte helt enkelt men både Helena och jag gillar utmaningar. 

Björn tog emot och guidade oss runt bland katterna, samtidigt som han berättade om sitt arbete. Hans sätt att informera oss vittnade om att han trivs jättebra med sitt jobb. På vår rundvandring träffade vi många katter, både redan bokade och katter som fortfarande är bokningsbara och även sådana som behöver ytterligare tid på katthemmet, innan de är mogna att flytta till eget permanent hem. Trots att jag varit en halvdag på katthemmet tidigare imponerades jag också idag av, hur välskött allt är. Volontärarbetet innebär mycket städning men visst finns tid att även umgås med katterna. Något jag glömde att ta reda på är, om arbetsrutinerna för volontärerna skiljer sig mellan förmiddags- och eftermiddagspasset.

Klockan 13 är förmiddagspasset till ända och volontärer och personal har en gemensam rapport om katterna. Den fast anställda personalen skriver väsentligheter på små post-it-lappar för minnet. Spontant tänker jag att det borde finnas en iPad eller bärbar dator att skriva på och ett nätverk, så att informationen kan delas på ett enkelt sätt. Det tror jag är fullt möjligt med den kompetens som finns i styrelsen. Det går att göra mycket utan stora kostnader, saker som kraftigt kan underlätta arbetet på katthemmet. 

Hemma väntade tre hungriga katter, trodde jag iallafall, när de mötte mig i dörren (Stina på väg ut i trapphuset). Det visade sig, när jag serverade Sheba, att det bara var Sandie som var hungrig. De andra hade knaprat av sina frön. Jag skulle önska att hon också skulle börja äta torrfoder. Jag är optimist men också realist och måste inse att det kommer hon aldrig att göra. 

När jag nu tittar på våra katter blir jag både glad och ledsen. Glad för att de är välmående, mätta och trygga men ledsen över att jag samtidigt tänker på att det är långt ifrån en självklarhet för alla katter, vilket det borde vara. Katter som kommer från soptippar och vanvårdshem vågar inte tro på någon och det krävs mycket arbete med dem, innan de kan känna tillit och bli trygga men det går med tålamod och kärlek. På katthemmets hemsida finns längst ner på sidan "Våra katter" en rubrik "solkatter". Där kan man läsa solskenshistorier om katter som fått ett nytt kärleksfullt hem.

29 jun 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)