Kattskötsel

Även om katter är mycket renliga djur, mår de ändå bra av lite extra skönhetsvård då och då. För pälsens vård kan man köpa torrschampo speciellt avsett för katter, om man tycker det är jobbigt att bada kissen. Det senare ska jag berätta om, när jag varit på utbildningen 12 maj. Se till att katten inte andas in eller sväljer schampoot! Efteråt borstar man katten ren från den produkt, man använt.

Man måste borsta sin katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar. Trots att vi kammar och borstar våra katter ofta, hittar jag av och till "små korvar" av gammalt hår i lägenheten. Det är oftast Stisse, som kräkts upp dem. Stina har sällan problem med hårbollar och Sandie har aldrig kräkts hår. Eftersom de får Royal Canins "Hairball control"  är bollarna fasta i konsistensen och lätta att avlägsna. Tur då att Sandie inte verkar ha problem med hårbollar, eftersom hon vägrar att äta "frön". Ge inte upp även om katten inte tycker om att bli borstad. Försök att borsta den när den sover eller ligger i ditt knä. Våra katter gillar inte att sitta eller ligga i knä men det går bra att lägga dem på soffan bredvid. Enklast är det, när vi "tar dem", när de sover eller när vi kommer hem efter att ha varit borta en stund. Då är de  antagligen så glada att vi är tillbaka, så att vi får göra nästan vad som helst med dem. Sandie gillar inte att bli kammad eller borstad men det kommer säkerligen att gå bra så småningom. Feliway eller Zylkene har en rogivande effekt på katter och minskar eventuell rädsla. Ett litet tips till kattägaren.

En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar laddar pälsen med statisk elektricitet. Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade!

För att få pälsen slät och glänsande efter borstningen, avsluta med att stryka den med en bit sämskskinn, som du virat runt handen.

Ovanstående tycker jag är enkelt. Värre är det med vattenbad. Här behöver jag verkligen tips och råd. Återkommer efter 12 maj och delger er min nya kunskap.

 

22 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)