Kattungar, preventivmedel och kastration

Blir varje torsdag påmind om att Stina fortfarande är fertil. Meningen var från början att hon skulle vara kastrerad nu men pga vattenläckaget sköts operationen upp. Jag vill att hon ska vara hemma, när ingreppet ska göras, inte minst för min egen skull. Tiden för ingreppet var beställd men avbokades. Först när vi varit tillbaka hemma ett par veckor, kommer jag att ta förnyad kontakt med Upplands Väsbys djursjukhus. Tjejerna brukar få sitt P-piller på fredagarna men Stina "börjar rulla" redan på torsdagarna, då hormonhalterna från det förra pillret börjat sjunka.

De flesta katter i Sverige är sällskapskatter, väl medveten om att vi har mellan 100 000 och 150 000 hemlösa stackare. Det problemet vill jag skriva om en annan gång. Sällskapskatter, vi kallar våra katter sällskaps-, avels- eller hemlösa katter, är inte tänkta att få avkommor och ska därför kastreras. Jag skriver kastreras, för det är just det de ska. Av någon, för mig okänd anledning, lever många i villfarelsen att hankatter kastreras och honor steriliseras. Vad är då skillnaden? Vid en kastration opereras äggstockar och livmoder bort. Katten blir steril och förlorar sin könsdrift. Vid en sterilisering skärs bara äggledarna av, vilket innebär att katten har kvar sin könsdrift, löper (med oförändrat löpbeteende)) och vill para sig men den är steril. 

Jag vet ingen, tror inte ens att det finns någon, som vill fortsätta ha sin katt skrikande, revirkissande, rullande och allmänt jobbig, om man inte står ut med det för att så småningom få små gullnosar. Planerar man kattungar är det absolut värt det, anser jag men .......  ska man inte avla på katten, ska man låta den slippa längta och lida av att aldrig nå sitt mål - själva parningen. Även rent fysiskt finns stora fördelar med kastration. Risken för cancer i äggstockarna försvinner och risken för livmoderscancer minskar. När en honkatt löper flera gånger utan att få para sig kan hon bli deprimerad, anorektisk och drabbas av diarréer och kräkningar. Sådana problem försvinner, om katten kastreras.

Även hankatter ska kastreras, om de inte ska användas i avel. "Användas" låter negativt men de brukar inte vara ledsna över att få besök av kattdamer då och då :-). Risken för testikelcancer elimineras och kastrationen förhindrar även ett antal störande beteenden, som kan göra det svårt att ha en hankatt.
Kastrerade hankatter blir mycket mindre territoriala, de kissar i mindre utsträckning, ofta inte alls, för att markera sitt revir och urinen luktar inte lika starkt. Kastrerade katter är fogliga och enklare att hantera och kattslagsmål är mycket ovanliga bland kastrerade hanar.

Det finns mycket att säga om katter och prevention, så jag fortsätter under dagens rubrik imorgon.

15 jul 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)