Kattungarna växer som de ska - alla fem

De "stora-små" har en oerhörd aptit. De känner sedan lång tid tillbaka igen ljud, som de kan förknippa med olika saker; dammsugaren, slamret av matfat, kylskåpsdörren etc. När vi plockar ur och i porslin i skåpen eller dukar för middag, kommer kattungarna springande på snabba ben, sätter sig vid våra fötter och tittar förväntansfullt upp på oss. De förefaller alltid sugna på något att äta, trots att de strax innan lämnat ett matfat. Precis som Sandie älskar de ost. Vi tar alltid med en extra skiva på frukostbrickan och innan vi själva börjar äta, serveras kattungarna sin "ostfrukost". Ost är kaloririk men så länge kattungarna är okastrerade och växer, behöver vi inte oroa oss för att de ska bli tjocka. 

Vad ska man ge sina katter att äta, undrar många. Det enkla svaret är - bra mat. Katter är rovdjur och vill ha animalisk föda, alltså mat som är proteinrik. Rovdjur jagar inte kolhydrater :-). Billig kattmat innehåller en hel del spannmål och grönsaker och mindre mängd proteiner än dyrare mat. För mycket av - vad än det vara månde - blir aldrig bra. Vissa kattmatsproducenter har gjort den så rik på bra äggviteämnen att katten helt enkelt inte vill äta av den. Katten hjälper oss att välja. Våra katter är inte förtjusta i "människoföda", undantaget kokt torsk och räkor (räkor är inte bra för katter), andra katter gillar det. Som en "livsnjutning" kan man kanske bjuda dem, som tycker om vår mat, att slicka faten men inte mer. De bör äta det, som är speciellt framtaget för katter. 

När en kattunge flyttar från uppfödaren, har den med sig ett "matminne" och särskilt som allt annat är nytt, är det klokt att inte byta foder direkt, även om man anser sig ha grundade skäl till det. Vanligtvis får kattungen med sig lite av det den är van att äta. Om den nya ägaren vill byta foder, bör det göras lite pö om pö. Kunskapen om katter och mat är varierad. Jag hade en gång en arbetskamrat, som påstod att hennes katter kunde se skillnad på färger och inte tyckte om färgerna grön och gul. Förvånande tyckte jag och undrade vad hon grundade detta påstående på. "Jo, de äter inte de gula och gröna foderbitarna i kattmaten" svarade hon. Det katterna ratade var ärterna och majsen! 

Ingen blir någonsin fullärd om katters beteende men, som jag skrivit många gånger tidigare: "ju bättre vi lär oss förstå vår kisse desto bättre får vi det tillsammans".

29 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)