Kattunge eller vuxen katt

Mitt hjärta klappar för alla katter, inte minst dem som levt och lever på livets skuggsida. Jag har många gånger tänkt på att köpa en katt från ett katthem men har avstått, för jag varit rädd för att den skulle ha så många negativa erfarenheter av människor och att den därför skulle vara nästan omöjlig att få tam, tillitsfull och gosig. Detta i kombination med mitt usla tålamod gör att jag har avhållit mig från att köpa en kisse med okänd bakgrund.

Idag läste jag, som så många andra dagar, om katter. Jag känner mig nästan euforisk nu, eftersom  jag hittade en artikel om katters beteende, där det stod: ”Du får grepp om en vuxen katts temperament på en gång. En kattunge kan bete sig på ett sätt som ung men förändras märkbart (inte alltid till det bättre!) när den blir vuxen. En vuxen katts personlighet ändras inte så mycket”. Detta senare var helt nytt för mig. 

Efter min tid i styrelsen för Stockholms Katthem vet jag katterna där varierade mycket i sitt brteende. Några var mycket skygga medan andra var nyfikna och närmade sig personalen. Hade jag känt till detta för femton år sedan hade jag kanske köpt både en katt från ett katthem och min första birma. Idag är det inte aktuellt med ”kathemskatt” men orsakerna till det är andra. 

En blivande kattungeköpare hörde av sig till mig. Hon hade inte bestämt sig för om hon skulle köpa sin kisse från ett katthem eller en raskatt från en uppfödare. Vi pratade för- och nackdelar med bådadera. Jag ville inte på något sätt försöka påverka henne utan valet var helt och hållet hennes eget men jag minns att jag sade att jag tyckte att jag själv tyckte att det var tryggt att veta hur katten vuxit upp. Kanske har uppväxten inte lika stor betydelse som jag trott fram till för en timme sedan.

30 aug 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)