Likheter och olikheter

Inga individer är lika men det finns mycket som är gemensamt, oavsett om det gäller bland katter, älgar eller människor. Det är de individuella skillnaderna som gör oss unika och extra spännande. Om vi nu enbart tänker på katter, vet vi t.ex att alla är födda till att vara jägare; mer eller mindre aktiva. Hur viktigt är det då för våra innekatter att få utlopp för sin jaktinstinkt? Hur viktigt är det för dem att kunna klättra i riktiga träd? Hur viktigt är det för kissen att själv kunna bestämma över sitt liv; t.ex. att gå ut och in när den behagar? Den frågan kan vi nog aldrig riktigt få svar på men vi kan kanske ha en uppfattning om det.

Det finns ingenting som inte har en baksida, menar jag. När vi gör våra val väger vi fördelar mot nackdelar innan vi bestämmer oss. Jag kan se att mina katter, på grund av mig, fråntagits möjligheten att både jaga levande byten, klättra i riktiga träd och annat som utekatter brukar, kan och vill göra. Jag håller mina katter som innekatter men jag har aldrig tvivlat på att mitt beslut är det rätta. Det jag gör är att jag försöker efterlikna den miljö, som utekatten har fri tillgång till. Jag tror t. om. att somligt, som mina kissar åtnjuter, är sådant som utekatten ibland önskar sig. Det jag främst tänker på då, är det lugn jag kan erbjuda mina missar. Katter vill t.ex. sova en hel del men utomhus kan de aldrig koppla av till fullo. Där lurar många faror; på landet attacker från andra djur, i stan i form av bilar. Jag tror att det enda rätta vi kan göra för våra katter, oavsett om de är ute- eller innekatter, är att få dem att känna sig älskade, respekterade och trygga. Då trivs de - det är jag övertygad om.

Det vi säkert vet är att katten trivs bäst, när allt är sig likt från dag till dag. Den håller väl tillgodo med att t.om äta samma sorts mat livet igenom. Med hjälp av doftkörtlar på främst kinder och trampdynor märker den upp sina människor och sitt revir när den stryker sig mot både familjemedlemmar, dörrkarmar och olika möbler. En katt blir trygg av att känna igen sin egen doft.

Jag gör allt jag kan för att mina kissar ska trivas och jag tror att de är nöjda med sitt liv. Deras dagar ser ungefär likadana ut. Imorgon ska jag berätta hur vi gör för att förhoppningsvis få dem att känna sig lyckliga.

16 sep 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)