Kattungens utveckling

Idag kom det nya materialet i veckans avsnitt "kattungens utveckling". Först ska vi kursdeltagare läsa igenom vad som händer med den lilla kattungen vecka efter vecka från födelsen och fram till och med vecka 12, då de flesta kattungar är klara att leva vidare utan sin mamma och syskon i sitt nya hem. I stort sett allt är bekant men jag måste erkänna att jag inte exakt mindes, i vilken vecka kattungen gjorde vad; började leka med sina kullsyskon, hade utvecklat jaktsinne, börjat spinna, fräsa osv. Nyttig repetition! 

Inatt blir kattungarna tre veckor. Enligt kursmaterialet börjar de nu leka och interagera med sin mamma och varandra. De kan redan gå rätt bra nu och börjar prova att rusa runt, springa, hoppa och klättra på varandra. De behöver plats för att röra sig och för att kunna bygga muskler och träna sin koordinationsförmåga. Senast fredag kommer de att få sträcka ut ordentligt - i sin fina hage. I helgen ska vi servera "mother and baby" - frön för kattungar från en månad. Till en början vill kattungarna bara nosa på och gå på matfatet men de lär sig att känna igen lukten på fröna. En sak, som var ny för mig och som jag lärde mig idag, är att man ska vara försiktig med att blötlägga torrfoder! Torrfoder ska vara torrt – det innehåller mindre än 10 % vätska. När man tillsätter vätska ökar bakterietillväxten i mycket snabbare takt än i blötmat eller rå mat, som innehåller ”naturligt vätska”. Om man ändå väljer att blötlägga torrfoder ska man koka upp vatten, låta det svalna, nätt och jämt täcka bitarna med vatten, låta det svälla i 10 minuter och servera. Blötlagt torrfoder ska slängas efter max en halvtimme. Mitt råd är att helt avstå från att blötlägga "torrfoder".

Sandie hoppade ner till Stina och kattungarna i bolådan idag igen. Hon stannade inte länge men satt en stund och tittade på ungarna. Undrar vad hon funderade över. Förra gången vi hade kattungar, dvs Sandies egna bebisar, hoppades jag mycket på att Sandie skulle börja äta av ungarnas frön. Det är vanligt att kattmamma vill äta av den mat, som ungarna serveras men ....icke, tyvärr. Hoppet är det sista som lämnar människan och jag skulle bli jätteglad, om Sandie den här gången smakar och gillar kattungematen. Det är praktiskt att kunna ha frön stående framme hela dagen. Katter vill ju helst äta många och små måltider och då är torrfoder överlägset annan mat. Vad som händer kommer att visa sig.

30 nov 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)