Klarhet bland beteckningar

Som jag tidigare skrivit, är det både roligare och enklare om man lär sig en del om katter, t ex olika beteckningar beträffande raser, färger och mönster. Jag ska nu enkelt försöka förklara detta.

Rasen betecknas med STORA bokstäver. PER står för Perser, BIR för Helig Birma, RAG för Ragdoll osv.

Ragdollen finns i tre varianter:

Colorpoint: Enbart maskad utan vitfläck. Katten har mörkare färg på öron, tassar, ben och svans samt i ansiktet.

Bicolor: I maskfärgen ska katten ha en bläs i form av ett omvänt "V". Bröst, mage och helst hela benen ska vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma.

Mitted: Tassar fram och bak är vita. På bakbenen ska det vita nå upp över hasen. Hakan ska vara vit, och det ska löpa en vit strimma från haka, via bröst och buk, bak till genitalierna. En mindre vit bläs får förekomma.

Färgen anges med små bokstäver:       Tabbymönster anges med siffror

a = blå colorpoint.                                a 21 = blåtabby colorpoint                                                     

b = choklad colorpoint.                         n 21 bruntabby colorpoint      

c = lila colorpoint.                                c 21 = lilatabby colorpoint osv

d = röd colorpoint

e = créme colorpoint

n = brun colorpoint 

f = brun sköldpadd colorpoint

g= blå  sköldpadd colorpoint 

Nu kan ni själva rälna ut att RAG n 21 betyder........? Svaret finns längst ner i bloggen.

 

Ragdollen är en av de få raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgen. När det gäller t ex Helig Birma får det absolut inte finnas någon vitfläck. Tasse har en vit fläck på hakan och är därför olämplig att gå i avel. Egentligen tycker jag inte att det gör något, han är en jättefin katt ändå men givetvis ska alla uppfödare värna om det rastypiska hos sina avelsdjur men vi ska komma ihåg att många raser kommit till genom just "rasöverskridande" parningar. Vi Ragdollägare minns säkerligen Ann Bakers framtagande av rasen i Californien på 60-talet. Till Sverige kom den första ragdollen, Such Fun Misty Knight, från England oktober 1991, importerad av Maria Staaf. Idag är vi glada över att mrs Baker gjorde, det hon gjorde.

Jag ser ofta på Blocket att det är kattungar, en blandning mellan Ragdoll och Birma, till salu. Raserna är mycket lika varandra både till utseende och sätt. Om jag får sia in i framtiden, tror jag att detta kommer att leda till en ny SVERAK-registrerad ras. Birmdoll, Helig Ragbi eller Dollbicool.

Svar: RAG n 21 betyder " Ragdoll bruntabby colorpoint". Jag hoppas du svarade rätt.

Min plan är att jag innan nästa kull, ska ta fram "matnyttig", lättförståelig kunskap i en liten folder, som jag ska skicka med kattungeköparna, när kattungen flyttar. I den kommer jag även lägga små kunskapsfrågor, som de nya ägarna kan besvara, om de vill. Om man kan svara rätt på frågorna kan man en hel del om katter och då i synnerhet om Ragdollen.

 
11 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)