Kompromiss - en bra lösning

Att vissa raser är livligare och behöver mer stimulans än andra är något man bör tänka på, om man står i begrepp att köpa en raskatt men det finns förstås också individuella skillnader inom rasen. Jag tror inte att katter längtar ut, om de får utlopp för sina instinkter inomhus men det brukar kräva en hel del av djuägaren, särskilt om man har köpt en livlig katt.

Både birman och ragdollen är coola och väldigt vackra och våra kissar motsvarar till fullo de katter jag alltid önskat mig. De är lugna men definitivt inte tråkiga. De måste stimuleras, så att de får utlopp för sin lek- och jaktinstinkt men på vilket sätt har berott på hur gamla de varit och är. En sak är emellertid densamma oavsett ålder. De vill vara ute!!! Det innebär för dem inte att vara utomhus på egen tass. Nej de, och väldigt många andra katter, är fullt till freds med att ligga på en inglasad eller nätad balkong, alternativt inhägnad uteplats, och spana ut över "sitt revir".

Ove och jag trodde från början att våra katter skulle tycka att det skulle vara roligt att vara ute på riktigt och tog därför ut dem i sele, både på gården här hemma och på öar ute i skärgården. Det  har de inte alls gillat. De har helt enkelt tyckt det vara läskigt, vilket de tydligt visat med sitt kroppsspråk och sina försök att genast gå tillbaka in i huset resp. till båten. Våra katter är exempel på det jag kallar mixkatter. De vill ha tryggheten där inga oväntade faror kan dyka upp men ändå få "känna på" luften, kunna slå efter flugor och studera fågellivet. De är helt tillfreds med att jaga sina leksaksbyten och äta sin mat ur skålar. 

Mixkatter kräver mer av sina ägare än utekatter men mycket mindre än renodlade innekatter. Alla katter måste stimuleras på något vis. Utekatten är ofta trött, när den kommer in efter dagens alla strapatser och har redan fått sitt mått av stimulans. Mixkatten däremot behöver att vi leker med den men i långt mycket mindre utsträckning än den renodlade innekatten (om det inte finns andra djur i familjen förstås).

6 apr 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)