Köpa katt

Vi har att tur, som fått tag på friska och trevliga katter. Jag hade inte en aning om att vissa raser var mer behäftade med sjukdomar än andra, att en kattunge med 100%-igt renrasiga föräldrar men utan egen stamtavla räknas som huskatt och inget annat. Om man tittar på Blocket är det mycket vanligt att det står:"Ragdollungar till salu. Båda föräldrarna har stamtavla men vi har inte brytt oss om att registrera kattungarna". Jag hade inte förstått för sex år sedan att jag, om jag köpt en sådan katt och velat ställa ut den, endast fått göra det i Huskattklassen. Blandraser och och "Huskattragdolls är dessutom dyra. De brukar kosta runt 5 500kr. Ofta står det att de är rumsrena och vaccinerade en gång och det är allt.

Genom att köpa en äkta Ragdoll vet man:

Mamman till en kattunge med stamtavla (från en registrerad uppfödare) har varit på date hos en registrerad avelshane c:a 2000kr i parningsavgift. Hankattägaren ersätts sedan med c:a 1500kr/kattunge, kattungarna är vaccinerade x 2, ID-märkta och har besiktigats inom sju dagar innan flytt c:a 1200kr. Att få stamtavla kostar 300kr/kattunge (200 för diplomerade uppfödare), dolda felförsäkring - minns inte riktigt men jag tror runt 200kr. Dessutom har både hon- och hankattägaren vanligtvis låtit undersöka sitt avelsdjur - hjärta och njurar- (helst varje år upp till 5 års ålder) för att inte föra sjukliga gener vidare., c:a 2000kr/tillfälle. Det kostar alltså en hel del att både ha en avelshona och en avelshane. Därför kostar Ragdollen med stamtavla mer men man vet då att allt som går att göra för kattungens bästa är gjort.

Det finns inga garantier för någonting men efter det jag vet idag, kommer jag köpa en eventuell ny kattunge enbart från en registrerad uppfödare. Jag skulle också helst välja en diplomerad sådan, eftersom jag ser det som ett visst mått på kunskap, väl medveten om att det finns många duktiga uppfödare, som tycker sig redan besitta den kunskapen eller tycker den onödig. Idag har jag lagt ut både beviset på Diplomeringen och genomgången Pawpedskurs i sidokolumnen, för jag tror att jag inte är ensam om att tänka att de kurserna går man inte bara för sin egen skull utan för att kunna ge kattungeköparna livslång support av god kvalitet. Naturligtvis vet jag att jag har massor mer att lära om de fantastiska djuren. Till hösten börjar jag nästa kurs och ser fram mot det.

8 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)