Kul - men se upp!

Vissa katter är mycket duktiga på att tigga och på att bete sig som om de inte har fått mat
på flera dagar. Numera, sedan Stina kastrerades, har vi två tiggare hemma (tidigare var det bara Sandie som tiggde) men ingen av dem äter annat än kattmat och kokt torsk, så jag slipper tänka på att de, i ett obevakat ögonblick, får i sig något av ”den farliga maten” som lök, vitlök och vissa rotfrukter. Dessa kan orsaka anemi (blodbrist).
Choklad innehåller ett ämne som heter theobromin vilket är giftigt för katter och kan påverka deras nervsystem, blodtryck och matsmältning. Vindruvor och russin är också giftiga för katter.

Det är en vanlig missuppfattning att katter regelbundet bör få mjölk som belöning. Fel, fel!!! De flesta katter är laktosintoleranta. Det finns speciellt framtagna "kattmjölksprodukter” som är mer lämpliga för dem men de är väldigt feta och katter behöver verkligen inte ”kattmjölk”. Man måste vara försiktig med fet föda! Om en katt på 5 kg lapar i sig en mugg med mjölk, får den kalorimässigt i sig motsvarande det en vuxen person som äter 41⁄2 hamburgare eller 5 chokladkakor får. 30 gram cheddarost är att jämföra med att en människa äter 3 1⁄2 hamburgare eller 4 chokladkakor!
Vi har iallafall bjudit våra kissar på kokt jultorsk idag. De måste också få känna att det är jul och torsk är inte fet och de älskar denmen det måste vara Findus torsk :-).

Nu hoppas jag att alla ”mina katter” får en riktigt mysig jul- och nyårshelg och att de är lika orädda för och intresserade av nyårsfyrverkerierna som Stisse, Stina och Sandie är.


Ikväll kom en julhälsning från Smulan och Leo som kanske planerar att öppna en julklapp i förtid. Imorgon ska jag träffa ”mina prinsar”.

 
23 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)