Kul om katter

Om 3/4 av en föreläsning varit tråkig under den första delen och fantastisk, både trevlig och intressant med skojiga inlägg under den senare delen, kommer de flesta åhörarna att anse att det ändå var ett rätt bra föredrag. När det gäller skrivet material är det däremot svårare att få läsarens rättvisa bedömning - läsaren slutar helt enkelt att läsa och det bestående intrycket efter hälften av det skrivna är - värdelöst. Därför ska jag försöka ta det trista först och det handlar om coronaviruset; tråkigt när katten drabbas men ändå bra att känna till.

Det finns två former av coronaviruset; tarmformen och FIP-formen.Tarmformen är rätt ofarlig, de flesta katter är symptomfria men kattungar kan drabbas av lindrig diarré som snart går över av sig själv. Den smittar mycket lätt och tyvärr kan den utvecklas till FIP-formen, om man har otur. FIP-formen av viruset orsakar den dödliga sjukdomen FIP. Turligt nog smittar inte FIP. Det är större risk att FIP utvecklas hos en ung katt än hos en som är några år gammal. I uppfödningar, där det finns många katter tillsammans löper katterna större risk för FIP. Inte för att FIP smittar utan det som händer är att en katt som infekterats smittar de andra katterna. När katten sedan har lyckats göra sig av med viruset smittas den snabbt igen av de andra katterna. På så sätt återinfekterar katterna i gruppen varandra gång på gång, immunförsvaret försämras och till slut kan en eller flera utveckla FIP-formen.

Så till det roliga. Stina sover mycket men bara med ena ögat, tror jag, för så snart jag går till köket kommer hon efter och ber med ett stilla jam om något att äta. Sedan återvänder hon till att sova på sidan på något mjukt underlag. Runt 10:de november hoppas jag få se förklaringen till den goda aptiten och den tjocka magen - flera kattungar. Sedan jag hörde talas om en Norsk skogkatthona, som varit skendräktig tre gånger, har jag aldrig riktigt vågat påstå att Stina ska få ungar, trots att allt tyder på det.

Något jag är jätteglad över är att vi hittat jättebra hem till alla våra (eg. Stinas och Sandies) tidigare kattungar. Kattungeköparna har aktivt letat efter dem på hemsidan. Endast första gången, när jag ännu inte hade någon hemsida, har jag annonserat på Blocket. Jag tror att de som själva letar bland registrerade uppfödare är mer seriöst intresserade och inser att det är ett stort ansvar att ha katt. Marco och Linda väntar sedan i somras på ett "syskon" till Sixten och igår mailade Maria, mamma till två barn 10 och 8 år, och frågade om vi har kattungar på gång. Det låter bra och om familjen också har ytterligare en katt eller hund, vill köpa ett syskonpar eller är hemma mycket, är jag intresserad av att sälja en kattunge till dem. Jag tror också att det idag fick många att fundera på att köpa just en Ragdoll. På TV presenterades en liten Ragdollkille tillsammans med sin matte och en veterinär. Det finns inget gulligare och deras beskrivning av rasen, tror jag lockade många att börja leta en Ragdollkattunge.

20 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)