Läkemedelsverket

Ett av mina åtaganden till nästa Trasdockan är att skriva om prevention; ett omfattande och inte helt lätt område. Om alla som läser tidningen skulle vara barnmorskor, läkare, veterinärer eller andra med fysiologiska kunskaper, skulle det säkert vara enklare. Då skulle jag kunna prata om follikelstimulerande hormon utan att behöva förklara begreppet. Det är inte svårt egentligen men att på ett lättbegripligt sätt beskriva dess verkan är däremot svårt men.......måste man verkligen vara så ingående? Nu gäller det alltså för mig att lägga mig på en bra nivå och försöka klargöra hur preventivmedlen verkar. 

Även om jag som barnmorska läst om allt som händer i kroppen när man vill förhindra en befruktning på hormonell väg, så handlar det om katter nu och riktigt samma sak är det ju inte, när det gäller ”kattprev”. Jag ringde apoteket och frågade om priser på olika typer av preventivmedel, som används till katt - honor såväl som hanar. Den receptarie jag fick tag på måste ha varit sjuk eller något annat, när man i utbildningen tog upp avsnittet bemötande och service. Vissa andra lektioner verkade hon också ha missat. Säger det igen - man behöver inte kunna, man behöver bara vilja kunna. I receptariens ställe hade jag bett att få mina frågor via mail och återkommit, när jag tagit reda på svaren. En ny kunskap=en bra dag! Nej, nej. Jag hade fler frågor men orkade inte spilla tid på sådana som hon och absolut inte energi (genom att bli irriterad).

Vad gjorde jag istället? Ringde till Läkemedelsverket, framförde mitt ärende i växeln och blev kopplad till en veterinär. Bingo!!! Jag ställde mina - inte helt lätta - frågor om de preventivmedel som finns för katt och även om det s.k chippet, som inte är registrerat för katt utan enbart för hund och iller (men används frekvent även på katt). Veterinär Fredrik hade inte svaren på mina frågor direkt men han gjorde som man ska - bad mig maila över frågorna för att läsa på lite och sedan besvara dem. 

Redan på förmiddagen idag kom svaren. Till min förvåning och stora glädje skrev han också att jag gärna fick återkomma med fler frågor, om det dök upp sådana under ”resans gång” och han erbjöd sig att veterinärmedicinskt granska min artikel, om jag så önskade. Blev såååå glad! Jag hade redan på ett tidigt stadium bestämt mig för att be Sara, Trasdockans veterinär, att få hjälp just med den medicinska delen i tidningen. Sara skulle givetvis göra det men jag vet hur mycket hon har runt sig ändå. Fredrik erbjöd sig, så då måste han ha bedömt att han hinner. En ”kompis” på Läkemedelsverket är fint att ha.

Idag har det hänt mycket spännande men det berättar jag om imorgon. Det handlar om de ljuvliga små trollen. Nu nöjer jag mig med att visa bilder på dem. Först ser du Nickan, sedan Ninni, Nicko och sist lilla Nanna. De är helt enkelt bedårande!

 
5 okt 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)