Lär dig att bättre förstå din kisse

En katt visar tydligt vad den vill - den kommunicerar både med ljud och kroppsspråk. Om man noga lyssnar och tittar på sin katt, lär man sig snart känna igen vissa meddelanden.

Kommunikation

Kuttrande, spinnande, ett evigt småpratande, fräsande och morrande - dessa läten i relation till kroppsspråk (framför allt svansen) talar om vad katten vill - och inte vill. Det är viktigt att visa katten respekt och att vi lär oss förstå och tyda de signaler den ger.

Lugn och fridfull

En lugn katt ligger avslappnad och spinnande med öronen pekande framåt. Svansen är upprätt och svanstippen något böjd.

Om katten ligger och vilar med framtassarna "invikta" är den trygg. Den känner att den inte behöver vara "beredd".

Uppmärksam

En uppmärksam och nyfiken katt spetsar öron och morrhår framåt. Svansen rörs lite av och an. Ibland kan den vara fokuserad och ha blicken mot ett och samma ställe länge, länge...

Underlägsenhet/rädsla

En katt som inte är upplagd för slagsmål visar sin underlägsenhet genom att med sänkt huvud tyst eller sorgset klagande trycka sig tätt mot underlaget. Pupillerna är förstorade och öronen ligger tätt mot huvudet

Underlägsen rädd katt

En ängslig och orolig katt försöker göra sig så osynlig som möjligt. Öron och morrhår dras åt sidorna, ögon och pupiller är smala. Steget från oro till försvar är inte långt.

Som alltid när man ska lära sig ett nytt språk, kan det bli "lite för mycket". När man känner igen ovanstående beteende, har man kommit en bra bit på vägen. Det finns även annat katten kan tala om för oss, bara vi lärt oss "kattspråket". Imorgon kommer jag att beskriva några fler signaler, som katten kan ge.

 

20 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)