Lärare - barnmorska - kattuppfödare

Det finns många paralleller mellan att vara barnmorska, lärare och kattuppfödare. Jag har haft förmånen att få arbeta med sådant som jag verkligen har älskat och älskar. Barnmorskeyrket har jag lämnat men kattuppfödningen håller jag i gång i liten skala. Nyligen har jag ju också börjat undervisa i Seniornets regi i Solna. Idag skulle jag dit. Som jag skrivit så många gånger tidigare, bor jag så ”enkelt till”, när jag ska åka någonstans. 509:ans busshållplats ligger 60 meter hemifrån, bussen går varje kvart och stannar helt nära Sockerbiten (huset heter så där utbildningen hålls). Jag är på plats efter 35 minuter. När jag undervisar är mitt mål att gruppdeltagarna, när de går hem, känner att de lärt sig något som både underlättar och ger glädje i livet. Jag vill dela med mig av det jag kan - det är t. ex så mycket enklare att ta reda på kvällens TV-program på datorn än att behöva klä på sig och gå ut och köpa en tidning. Utbildningen startar klockan 13 och pågår till 16.

På vilket sätt liknar arbetet som barnmorska jobbet som lärare? Jo, både elever och blivande och nyblivna föräldrapar vill verkligen lära sig saker, som de inte redan känner till/kan. Barnmorskor brukar ha enskilda samtal med föräldraparen, där de informerar om graviditet, förlossning och de närmaste veckorna efter födseln. De brukar också undervisa och ge råd och tips i den föräldrautbildning, som erbjuds alla blivande föräldrar. Den disciplinära biten ingår inte i barnmorskearbetet men är läraren intressant/fängslande suger alla elever, unga såväl som gamla, åt sig det läraren presenterar. Urkul!!! Det man inte får glömma är att interaktion är nödvändig för att eleverna ska hålla fokus hela lektionen (det räcker med att läraren tappar en penna, ställer en fråga eller annat som för en kort stund bryter undervisandet). 

Kattuppfödare då? Hur hänger det ihop med de övriga. Förvisso utbildar man inte katter men hjälper dem både vid förlossning, digivning och ”kattvård”. 

Allra sist vill jag visa en av besökarna i Sockerbiten. Under kaffepausen hade jag börjat fundera på vem och varför någon ropade ”titta” och ”ooooh” flera gånger. Först när jag gick hem och lokalen var tom (nästan iallafall) fick jag svar - en papegoja! Nästa tisdag ska jag ta reda på vad han heter. Så här ser han ut (i dålig belysning. 

Jag är verkligen lyckligt lottad, som får (och har fått) arbeta med det jag tycker är allra roligast :-).

 

 
14 feb 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)