Lärargenen går aldrig ur

Hela G2 har mer eller mindre handlat om genetik och nu förstår jag bättre min genetiska bakgrund och min nedärvda "pedagogiska gen" :-). Den går aldrig ur mig. Visserligen arbetade jag bara tre år som lärare men slutade inte för att jag inte trivdes, utan för att jag hittade något ännu roligare, som jag ville ägna mitt yrkesverksamma liv åt. Skämtsamt brukar jag säga att mitt valspråk är: "bra är den dag som ger kunskap", dvs för att en dag ska ha varit riktigt bra (inte bara bra) ska man när man somnar ha lärt dig något man inte visste/kunde när man vaknade. Vad jag vill komma fram till med detta resonemang är att jag vill dela med mig av det jag nyligen lärde mig och som jag tror är ny lärdom för den, som läser min blogg. Det handlar om tamkattens bakgrund, en historia som löper över miljontals år - och flera bloggavsnitt. Här kommer det första:

De första kattliknande köttätarna utvecklades för c:a 35 miljoner år sedan. De var bara lite större än våra huskatter och man tror att de levde i träd. För 20 miljoner år sedan ersattes de av en annan art, som fanns i hela Europa, Nordamerika och Asien. De var ungefär lika stora som puman.

Tidigare har man trott att tamkatter är en hybrid, som härstammar från den afrikanska vildkatten och djungelkatten men det är fel!!! DNA-analyser från 2007 fastställde att den domesticerade katten härstammar bara från den afrikanska vildkatten och att den inte har inslag av andra arter.
Det man kommit fram till beträffande vår huskatts övriga släktingar har rätt lågt bevisvärde. Med mer forskning kan man kanske få klarhet i, vilka arter som står tamkatten närmast.

Historien om hur vi fått vår huskatt går så hisnande långt tillbaka i tiden att det är svårt att förstå, hur man vet allt detta men ändå högst intressant och fascinerande, tycker jag. Berättar mer imorgon.

Idag kom en hälsning från Annelie och Smulan. Smulan ser ut att vilja närmare undersöka julgranen och dess prydnader. Smulans första jul - så mycket spännande som väntar; papper, snören och paket kanske! Smulan och hennes bror Leo delar intresset för ornitologi. 

 
19 dec 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)