Läs på och tänk efter före

Jag älskar alla katter; stora som små, randiga, prickiga, katter med och utan man. När man ska köpa en kattunge bör man noga tänka efter vilken ras, som skulle passa bäst i familjen. Det finns fler än 70 kattraser att välja bland (de stora prickiga, randiga manförsedda får man bara köpa, om man också köper en djurpark laughing).

Det är spännande att välja kattunge, men samtidigt ska beslutet om att skaffa katt vara väl genomtänkt. Katter kan leva i upp till 20 år. Medellivslängden är 14 år. Huskatter är billiga men har rätt att bli lika älskade och omskötta, som raskatter. 

Om man är inställd på en renrasig kattunge bör man ta sig tid att ta reda på fakta om olika raser. Detsamma gäller om man väljer en huskatt, populärt kallad bondkatt. Katter är individer och alla katter i en ras är inte lika men i stora drag, är de beskrivna, när man läser om rasen. Alla kattungar är söta, tycker jag men det är fel att  bestämma sig för kattunge, bara för att  man tycker att en viss ras är gulligare. Temperamentet är en viktig faktor att ta hänsyn till. Det är också viktigt att tänka på om kattungen behöver någon särskild skötsel. Långhåriga raser behöver pälsvård varje dag. Har famljen tid och tålamod? Vilka personlighetsdrag har kattungen? Gömmer den sig, när det kommer besök? Är den rädd för höga ljud? Katter har en mycket kort social inlärningstid som varar mellan 4 och 16 veckor. Kattungar som inte får vänja sig vid synintryck, ljud och dofter kan få problem senare i livet.

Vissa raser är i högre grad bärare av genetiska sjukdomar än andra, t ex hjärtsjukdomen HCM, som kan leda till döden. Även vissa njursjukdomar kan förekomma mer frekvent hos en del raser. När katten är 10 månader fyllda, kan man beställa ultraljud för att få veta, om katten bär på någon av dessa sjukdomar. Jag anser att ultraljudsundersökning hjärta och njurar på kattmamma och kattpappa borde vara ett krav för att få stamtavla utfärdad på kattungarna. Man ska definitivt inte avla på katter, som bär på en sjukdom, som man har möjlighet att undersöka. Inte alla veterinärer har den apparatur och kunskap, som krävs för denna undersökning. Jag rekommenderar Södra djursjukhuset. Undersökningen kostar c:a 2000kr, väl placerade pengar!

Igår visade jag Mysong, som bor i Solna. Här är "TäbyMaxi".

 

 

 
15 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)