Läs reklam ..... men med urskiljning!

Enligt mig är det bra att ta del av reklam men det ska alltid ske med "kritiska glasögon" på. Jag har registrerat mig hos både Hill's och Royal Canin's husdjursklubb. Naturligtvis vill företagen övertyga sina medlemmar om att just deras produkter är överlägsna alla andras och nödvändiga för djuret. Det är förstås inte sant men......om man inte tar del av vad som finns, nya rön och produkter, och själv inte införskaffar kunskap om katter och noggrant iakttar den egna kissen - dess beteende, utseende och uppträdande - missar man nog en hel del, som kan vara värdefullt. Jag får av och till e-brev från båda företagen, där man lämnar information om just en av mina katter. Idag handlade det om Stina. Hon fyller sju år i maj och jag tror att det är med anledning av det, som dagens brev kom. Det handlade om kattens njurar och njurproblem. Som ju de flesta vet är just njurarna det organ, som ställer till (flest?) problem hos den åldrande katten. 

Katter är i allmänhet dåliga på att dricka. Det är viktigt att de får i sig tillräckligt med vatten/vätska. Man räknar med att en katt bör inta minst 50 ml per kg kroppsvikt och dygn. Vad gör man då för att få den att dricka mer?

Torrfoder: Det finns både för-och nackdelar med både torrfoder och våtfoder. Fördelarna med torrfoder är: Torr kattmat har lång hållbarhet och kan därför köpas i stora förpackningar. Katter tycker om att småäta och fodret kan stå framme under dagen ( under förutsättning att man inte har en "matgalen" kisse). Den torra maten är väsentligt billigare än våtfoder och därmed snällare mot plånboken. Torrfodret skrapar bort tandbeläggningar (det finns ett särskilt "tandfoder" (veterinärfoder) som heter Dental Health, som är särskilt bra för tänder. Nackdelar: för katter som dricker dåligt kan torrfoder vara mindre nyttigt än våtfoder, eftersom det saknar det vätskeinnehåll som gör det enklare att smälta maten. Det kan också vara svårare, särskilt för äldre katter, att tugga.

Våtfoder: det finns inte något foder som har enbart fördelar. Fördelarna med våtfoder är att katter får i sig mer vätska än om de äter bara torrfoder; särskilt bra för katter med urinvägs-och njursjukdom. Det finns att köpa i portionsförpackning och de flesta katter älskar blötmat. Nackdelar: får stå framme max fyra timmar. Öppen burk ska förvaras i kylskåp och kan ge lukt till övriga matvaror, om burken inte har plastlock. Kan fastna i morrhåren. Dyrt.

En mix av torr och våt mat är det bästa för de allra flesta katter. Spännande att se, vad Tingla, Tudor och Truls kommer att föredra. Jag hoppas att de kommer att gilla det som serveras. Om en dryg vecka är det dags att servera dem smakportioner :-).

 

11 feb 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)