Lika barnsligt glad

Idag fick jag nytt material och nya uppgifter. Detta avsnitt heter "Introduktion till avel och hälsa". Det är spännande ta sig an nya utmaningar, en stor tillfredsställelse att kunna mer och jätteroligt att få ett utlåtande från kursledarna. Alldeles nyss kom omdömet på mitt projektarbete. Ordagrant stod det så här: "Ett väl utfört projektarbete :). Du är MYCKET VÄL GODKÄND på uppgiften. Många timmar tog det och mycket lärde jag mig. Jag vet nu nästan lika mycket om Sibirisk katt, som jag vet om Ragdoll.

Jag gick ju 2-dagarskursen "Avel med framgång" för drygt tre år sedan och jag förstår att det i veckans avsnitt handlar om, som namnet anger, introduktion. I Pawpeds grundkurs 2 och 3 kommer man säkerligen återkomma till aveln och bli mer ingående i de avsnitten. I min nuvarande kurs belyser man främst avelsrisker dvs. att man ibland glömmer bort det viktigaste -  att arbeta för kattens hälsa, och att man istället arbetar så hårt med hälsoprogram att man riskerar att genpoolen blir för liten. Vi bör inte ta bort mer 30% av alla avelskatter i en generation, för då riskerar vi inavel och det är ett klart större problem. 

Det jag tycker är det mest värdefulla i detta avsnitt är informationen om sökvägar och allt man kan få svar på i PawPeds. Jag visste bara att man på något vis skulle kunna få reda på, vilka katter som genomgått ultraljudsundersökning av hjärtat och vilka veterinärer, som hade behörighet att utföra den typen av ultraljud. En av dem som har den kompetensen och behörigheten är Jens Häggström, som kommer att föreläsa om HCM-undersökningar på katt på Ragdollklubbens medlemsmöte lördagen 7 november. Jag hoppas att det kommer många och lyssnar för detta är viktigt.

Både Stina och Sandie har genomgått HCM-ultraljud. HCM, som är en hjärtsjukdom, har ett långsamt förlopp. Den första undersökningen bör göras innan planerad parning, tidigast vid 10 månaders ålder, och sedan upprepas när katten fyller tre och fem år. Rekommendationerna ändras ibland men jag tror att det är tillräckligt med tre ultraljud. Ett ultraljud kostar runt 2000kr. Tre ultraljud, 6000kr per avelskatt, kan tyckas mycket men det är ett stort ansvar att vara uppfödare.

 
21 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)