Bra att tänka på

Precis som när det kommer en baby in i familjen, är det mycket att tänka på, när en kattunge flyttar in, för att allt ska bli så bra som möjligt. Här vill jag ta upp saker, som är bra att fundera på innan och när kissen kommer in i/till familjen.

Utan att tro att vi ska råka ut för en trafikolycka, tar de flesta av oss på oss säkerhetsbältet under bilfärd. Av samma anledning tycker jag att vi ska ha en akutlåda för katten i hemmet. OM, UTIFALL.... För 99:90 kan du köpa Trixies akutlåda för hund och katt på Bromma zoo. Den innehåller: 1 liten steril sax, gasbinda/kompress, 2 st sterila våtservetter, 1 st fästingplockare, 1st luskam, 1 st kompress, 1 liten gasbinda, 1 rulle med plåstertejp, en doseringsspruta i plast och en munkorg.

Den vuxna katten river sällan ner saker eller ramlar. Kattungen däremot kan vara lite klumpig men för att bara 12 veckor tidigare ha varit både blind och döv är den ju fantastiskt duktig. För att undvika att den fina Waldemarsuddekrukan ska ramla i golvet med jord och porslinsskärvor överallt till följd, bör man noga titta igenom sitt hem och försöka rädda ömtåliga prydnadssaker och "kattsäkra" hemmet. Jag kan inte nog betona vikten av att stänga locket till toalettstolen, se till att inga sladdar ligger åtkomliga för kattungen, ta bort giftiga blommor och aldrig ha fönster- eller balkong/altandörren öppen, när katten är utan uppsikt. Kisse är både påhittig och snabb. 

Några tips på hur du går tillväga, när du kommer hem med din kattunge:

Ställ ner transportburen och låt kattungen själv bestämma, när den vill gå ur buren. Låt den få ett litet utrymme som den käner sig hemma i till att börja med och ha mat, vatten och kattlåda i nätheten. Om det redan finns en annan katt i hemmet, låt då den äldre katten lukta på dina fingra och något som den yngre haft och sovit på eller gosat med och vise versa. Prova så småningom att hålla i den lilla kissen, så att den äldre få sniffa på den. Låt kattungen gå husesyn, när den blivit "varm ikläderna". Därefter är det lagom att katterna får bekanta sig med varandra - gärna när du leker med något, som båda tycker är roligt.

När familjen utökas med en kattunge kommer inte sällan frågan:"tror du jag kan komma och hälsa på, trots att jag är allergisk mot en del pälsdjur"? Svaret är att det inte finns någon kattras, som är helt "säker" men vissa raser fördras bättre av de flesta än andra. Sibirisk katt är den katt, som de allra flesta tål och om man tar kontakt med Sällskapet Sibirisk katt, kan man få telefonnummer till familjer med Sibirisk katt, som man får besöka, umgås med katten och se, om man tål rasen. Även Ragdolls och Rexkatter anses allergivänliga men inte lika bra ur det hänseendet som den Sibiriska katten.

Det uppkommer ofta frågor kring katten; vad menar den? Varför gör den så? Hur ska jag förhålla mig till....? Massor av funderingar kommer i en katt-människarelation. På nätet finns många fora, där man kan få svar och diskutera/prata katt. Varför inte besöka Ragdollklubbens FB-sida eller Ragdoll diskuteras? 

 

10 jun 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)