Lite mer utställning

Det har hänt mycket sedan Sveriges Raskattklubbars Riksförbund, SVERAK, bildades (1955). En milstolpe är 1981 då SVERAK inte längre enbart skulle vara ett förbund för raskatter. Förbundet fick ett nytt namn och kom nu att heta Sveriges Kattklubbars Riksförbund men man valde att förkortningen SVERAK skulle vara oförändrad.

Sedan länge har även huskatter (katter utan stamtavla) tillträde till utställningar. De tävlar i en egen klass. För att huskatten ska få deltaga krävs att kissen har ett huskattbevis utfärdat av SVERAK. Kattungen ska vara uppskattningsvis minst fyra månader och vaccinerad. Huskatter över 10 månader ska dessutom vara kastrerade och ID-märkta. Huskatterna tävlar i klass 14 och delas in i korthåriga och långhåriga, honor och hanar.

Ingen katt är mer värd än en annan, menar jag. Det som skiljer huskatten från raskatten är dels priset men främst de kontroller som SVERAK kräver av uppfödarna.

Det är lätt att tro att man är ägare av en raskatt, när man köpt en kattunge vars mamma eller pappa, i vissa fall båda föräldrarna, har stamtavla. För mig var det i alla fall inte självklart att katten måste ha en egen stamtavla för att vara raskatt. Alla katter utan stamtavla är alltså huskatter! Tyvärr finns många uppfödare som medvetet försöker få oss att tro att vi köper en raskatt, när det i själva verket handlar om att katten är en huskatt. Jag har läst många sådana annonser. En annons jag minns löd så här: "Jättegulliga, nyfikna och mycket sociala ragdollkattungar till salu; 2 killar och 1 tjej. Mamma och pappa katt har stamtavla men jag har inte brytt mig om att ta ut stamtavla för kattungarna. Pris 8 500 kr".
Jag är övertygad om att kattungarna är både gulliga, nyfikna och sociala men de är huskatter. En raskatt har alltid stamtavla, det kan inte nog påpekas!!! 8 500 kr för kattungar utan stamtavla är alldeles för mycket, inte för att de behöver vara sämre på något sätt men vi vet väldigt lite om dem. Raskattungar däremot känner vi till en hel del om; bl.a. deras förfäder (och kunna undvika inavel) och deras hälsotillstånd. Kattungarna är vaccinerade x 2, ID-märkta och veterinärbesiktigade. Vid besiktningen undersöker veterinären noggrant kisses ögon, öron, munhåla, könsorgan, temperament m.m. - allt enligt SVERAKS bestämmelser. Detta kostar uppfödaren en hel del. Detta har jag skrivit om för länge sedan men upprepar det, eftersom nya följare tillkommit. Vid flytt ska stamtavla och besiktningsprotokoll medfölja kattungen. Det kan ses som en form av garanti men jag vill betona att även utan stamtavla och besiktningsprotokoll har alla katter samma rätt att bli älskade och väl omhändertagna av sina ägare.

16 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)