Malte

Jag tycker om att gå på kattutställningar som åskådare men inte att själv ställa ut. Många vet redan att en av anledningana är att jag har svårt att bada katterna, eftersom de blir så ledsna då. Det känns t.om som om de blir besvikna på mig när jag utsätter dem för vatten. För att förbereda en katt för utställning räcker det inte med att bara bada den. Den ska fönas också. Många katter avskyr att åka bil, vilket utställningakatten också måste göra. På plats i utställningslokalen ska kisse registreras, ibland veterinärundersökas (stickkontroll) och sedan placeras i en utställningsbur. Där ska den tillbringa stora delar av dagen med endast korta avbrott för ny pälsvård och därefter bedömning av en kattdomare. Den ska också acceptera de många besökarna som vill beundra den. Om katten går vidare i tävlingen väntar ännu en bedömning. Det gäller alltså att kisse, förutom att vara vacker, också har ett bra temperament och har tålamod. Om en katt skulle visa sig vara aggresiv kan dess karriär sluta med ”rött kort”, vilket innebär livstidsavstängning från alla utställningar. Som väl är är det inget som sker direkt - alla kan ju ha en dålig dag - utan det föregås av två varningar i form av gula kort. Aggressivitet kan vara ett uttryck för att katten är rädd. Sandie tillhör den grupp av katter som avskyr utställning. Hon har bara ställts ut en gång, för eftersom hon helt enkelt var skräckslagen, beslöt jag att hon aldrig mer skulle behöva utsättas för utställning. 

Sissel däremot störs inte alls av vare sig bad, fön, bilfärd eller själva utställningsupplägget. Lotta, min fodervärd, gillar att ställa ut och kommer med stor sannolikhet att fortsätta tävla med Sissel. Nästa titel Sissel kan få är Internationell Champion.

Malte, Sissels förra ”kille” tycker också att det är ok med utställning. Han har kommit längre än Sissel. På Uppsala Kattklubbs senaste utställning, i juni, fick han sitt andra certifikat. För att nå nästa titel, dvs. Internationell Champion krävs ytterligare ett cert och för det måste han tävla utomlands. De flesta svenska katter brukar i de fallen tas till Finland eller Norge. Järva kattklubb organiserade tidigare ”utställningsresor” till Finland för sina medlemmar och deras katter, kanske görs det fortfarande - jag vet inte. Det brukade iallafall vara uppskattat. Huruvida andra kattklubbar gör något liknande känner jag inte till.

På den första bilden ligger fina Malte i sin utställningsbur (juni 2019). Den andra bilden är tagen när den lilla ”sibben” ska bedömas (på sin första utställning). Om jag skulle skaffa en annan raskatt, skulle det vara just en sibirier, jag gillar verkligen den sibiriska katten men någon ny ras blir det inte för min del.

 
12 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)