Vad kan vi lära oss av djuren?

En hel del! Visst är det bra att kunna läsa, skriva och mycket annat som vi människor kan och där djuren är helt underlägsna men vi ska vara medvetna om att vi också har en hel del att lära av våra djur - det gäller bara att vi stannar upp, tittar och reflekterar. Kanske använde vi våra sinnen på ett annat sätt, innan vi började använda andra verktyg för att förstå vår omvärld. Antingen eller är inte optimalt utan vi ska alltid försöka kombinera våra medfödda beteendemönster med de kunskaper vi förvärvat. Det blir bäst så, tror jag. 

Av erfarenhet vet jag att i vissa fall trycks instinkter undan för inlärda mönster - i amning till exempel. Gravida kvinnor läser oftast allt de kommer över om bröst, bröstmjölk, sugteknik, position och de får massor av olika råd från välmenande personer. Barnmorskor "pratar amning" på MVC, andra barnmorskor gör amningsobservationer på BB och BVC tar sedan vid med ytterligare tips och råd. Allt detta får den nyblivna mamman att "förstå" att hon själv absolut inte vet, hur hon ska göra för att lyckas med sin amning, hon vågar helt enkelt inte testa sin egen förmåga. Det är här hon ska tänka på hur däggdjursmammor gör, när de fött sina ungar. De följer sin instinkt och om avkomman är frisk fungerar det nästan alltid. Naturligtvis ska vi barnmorskor och uppfödare hjälpa till med de kunskaper vi har men först när mamman själv prövat sig fram men inte lyckats hitta ett fungerande sätt att amma på; att hon provat olika positioner, olika amningsintervall, olika långa amningsstunder osv. Oftast hittar hon och bebisen tillsammans fram till en fin amningsstund. Det är ett samspel dem emellan, som inte ska störas i onödan. Så gör kattmamman - provar sig fram. Det är intressant att se, hur hon flyttar kroppen och petar med tassen på sina ungar, så att de ska hitta till maten. Visst måste en del kattungar tillmatas av olika anledningar men i de flesta fall löser sig uppfödningen helt utan vår inblandning. 

Hur går det nu med Rubis bebisar? Sissel och Rubis är lika gamla, bara en dag skiljer dem åt. De har följts åt så länge de kan minnas, behandlas lika av Lotta, delar bur på utställning - ja de är varandras bästa kompis. För dem är det naturligt att också dela på föräldraansvaret. Sissel kan inte ge kattungarna di men allt annat hjälper hon till med. Alla föräldrar vet att det kan vara skönt att få "gå ifrån" en stund ibland och då är det viktigt att veta att någon tar över ansvaret för barnet. Säkert tycker också Rubi att det är skönt att kunna lämna bolådan och veta att Sissel tar väl hand om småttingarna. Jag fick ett mms av Lotta, där Sissel är barnvakt medan Rubi har tagit en "vända ut på balkongen". På bilden ser man att Sissel tar allvarligt på uppgiften.

Som skrivet - om vi kvinnor vågar lita mer på vår egen förmåga och inte vara rädda för att "lägga oss i" utan erbjuda andra vår hjälp och avlasta den nyblivna mamman, som så väl behöver en stund att bara få vara vuxen och tänka en stund på sig själv. Det är något vi kan lära oss av djuren.

 
28 jun 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)