Mat


För mycket mat är ett välfärdsproblem, för lite mat ett u-landsproblem. Detsamma gäller för både människor och djur.

Royal Canin anordnade förra året ett välbesökt seminarium på Hotel Sergel Plaza. Utbildningen var mycket uppskattad. Temat för dagen var "övervikt". Den största sjukdomsorsaken bland katter i Sverige idag är just övervikt. Den leder ofta till andra sjukdomar. Mer än 50% av alla katter väger för mycket.

Givetvis är inte motsatsen heller bra. Lagom är alltid bäst!

Ingen av våra katter är överviktig. Ingen är heller "storätare" och det är skönt. Katterna har fri tillgång till torrfoder och ingen missbrukar förtroendet :-). Om de alltid skulle ha blötmat stående framme, skulle vi ha viktproblem för Stisses del. Han älskar blötmat och "bebisfrön" (det torrfoder vi gav till kattungarna, Royal Canins "Mother and baby"). Sandie och Stina äter tills de inte är hungriga längre och sedan lämnar de matfatet, även om det finns mat kvar.
De senaste dagarna har Stina kräkts, när hon avslutat sin blötmatsportion. Därför har hon sedan igår enbart fått "bebisfrön". Att vi valt denna kaloririka diet, beror på att hon ser lite tunn ut efter kattungarna. Hon tycker om "fröna" och har inte kräkts mer. Ikväll ska vi testa med lite tonfisk och hoppas det går bra. Alla katter tycker inte om "frön", Sandie till exempel. Torrfoder innehåller ju alla näringsämnen en katt behöver, så därför mortlar vi frön och blandar med blötmaten. Vi vill veta att hon får i sig allt en katt behöver.

Väl medveten om att kattmatsfabrikanterna tjänar mycket pengar, vill jag ändå säga att jag tycker att de stora matproducenterna känns mycket seriösa och prisvärda. De tillverkar föda för alla typer av katter; gamla, unga, kastrerade, okastrerade, överviktiga, normalviktiga osv. Bakom detta ligger en omfattande forskning och forskning kostar pengar. Man håller utbildningar för uppfödare och ser till att zoopersonal är uppdaterad på företagets produkter. I samband med kattungar får vi uppfödare ett kattungepaket att skicka med kattungen, när den flyttar Fin gest! Vi, som älskar våra djur, vill ju alltid ge dem, det som är bäst för dem. Då måste det också få kosta.

Katten är en fantastisk vän. Den lyssnar alltid på oss människor, talar aldrig illa om oss, spinner för oss och visar oss tillgivenhet och kärlek. Allt detta förutsatt att den blir respekterad och omsorgsfullt behandlad.

 

Ömsesidig kärlek. Melker och Izzie.

 
4 mar 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)