Vatten

Katten är en ”kinkig drickare” och väldigt känslig, när det gäller renheten och smaken på vattnet. Den ska ha fri tillgång till vatten, som ska serveras ur en glas- eller rostfri skål -  inte plast, som kan ge smak till vattnet. Det bör bytas minst 2 gånger varje dag och idealtemperaturen är  5 -18 grader C. Katten har ett rykte om sig att vara en ”smådrickare”, och det beror på att den kan koncentrera sin urin väldigt mycket. Om koncentrationen blir för hög, finns det en risk för kristall- och urinstensbildningar. Det är därför väldigt viktigt att man uppmuntrar sin katt att dricka. Varje gång en katt dricker, får den i sig 6-12 ml.

När katten blir utfodrad med våt mat (burkmat, färskt kött eller fisk) blir vätskebehovet till stor del tillfredsställt genom födan (färskfoder och konservfoder innehåller 70-85 % vatten) och katten behöver därför inte dricka alls eller väldigt lite. En katt som vanligen äter torrfoder anpassar sig till att dricka den mängd den behöver, även om vätskeinnehållet i torrfoder är mindre än i burkmat.
Ibland behöver man vara extra uppmärksam, eftersom det annars finns en risk för att vattenintaget blir för litet. När man tror att katten inte dricker den mängd den behöver, kan man hälla i en liten skvätt mjölk i vattnet eller blöta upp torrfodret en aning. Katten dricker lika ofta som den äter. Detta betyder att om man ger katten fri tillgång på mat så dricker den 10-15 gånger per dygn.

/image.jpg

 

29 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)