Mat och vatten

Borde ha skrivit detta avsnitt tidigare, när det var som allra varmast men ...... För några dagar sedan kom ett mail från Hill’s och även om jag känner till det mesta är det ändå en bra påminnelse, som jag vill dela med mig av (även om jag också berört ämnet tidigare).

Som jag skrivit tidigare är katten ursprungligen ett ökendjur och ingen storkonsument av vatten. Bra om den lever, där tillgången på vatten är dålig men inte bra för kisses njurar. Ibland kan katter behöva påminnas om att de ska dricka. Ingen vet med säkerhet varför katter kan vara så petiga med vattenintaget och föredrar att dricka direkt från kranen framför ur en vattenskål. Kanske handlar det om en instinktiv motvilja mot stillastående vatten. I det vilda skulle en katt vanligtvis bara dricka vatten som rör sig, vilket förebygger att den blir sjuk. En annan teori är att katten har lärt sig att vatten tenderar att vara kallare om det kommer från kranen eller regn. En katt behöver c:a 1/2 dl vätska per kilo kroppsvikt och dygn. Om kisse verkar dricka dåligt är det särskilt bra om den inte enbart äter torrfoder. Jag tycker att minst ett mål om dagen ska bestå av ”blötmat”, som ju innehåller en hel del vätska och man kan också blanda i lite extra vatten vid servering vid behov. Tillse att vattenskålen är placerad minst 1/2 meter från matskålen och att den är tillräckligt stor, gärna rektangulär, så att kisses morrhår får plats. Många katter gillar att inta sitt vatten från en fontän (dock inte våra). Lägg gärna en isbit i vattnet, något som de flesta katter gillar. Det gäller att göra vattnet lockande på något vis :-).

Så var det lite mer om elefanten, som fascinerar mig mer och mer, vartefter jag lär mig mer om den. När jag växte upp talade man om ”den afrikanska elefanten” och ”den indiska elefanten” och att den främsta skillnaden var öronens storlek. Så här förhåller det sig: det finns två sorter, precis som tidigare, men de heter ”Asiatisk elefant” och ”Afrikansk elefant”. Den senare indelas i undergrupperna ”Savannelefant” och den betydligt mindre ”Skogselefanten”. Idag hade jag tänkt skriva om den fantastiska snabeln, betarna, fienderna, hjordarna och inte minst elefantens känsloliv men det tar jag imorgon, eftersom jag redan skrivit så mycket idag. 

Visst är min blogg huvudsakligen tänkt att handla om katter men ett och annat djur, som intresserar mig vill jag också skriva lite om ibland.

 

 

 
12 aug 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)