Måttkopp, hur många använder sådan?

Ragdollen är en stor, i mina ögon t. om. pampig katt. Lat är den också och matglad. Ingen tillfällighet alltså att många Ragdolls är överviktiga. Om det därtill också är så att ägarna gärna med triumf i rösten talar om sin ragdoll, som väger 9 kg eller mer.

Stisse, förvisso en Birma, är en stor herre, som varken ökar eller minskar i vikt. Han äter tills han är mätt och inte tills det är tomt i matskålarna. Dessutom tuggar han långsamt Alla katterna får blötmat på morgonen. Resten av dagen har de fri tillgång till torrfoder för kastrerade katter blandat med Hairball och ”tandfrön”. Det senare för att tänderna ska skrapas rena från plack. Både Stina och Stisse tycker om att småäta under dagen. Den lilla loppan äter ju inget annat än blötmat. Hon är lite för smal men hennes aptit är det inget fel på. Stina är nära gränsen för övervikt, så henne måste vi se upp med. Vi är medvetna om det men personligen har jag svårt att stå emot vädjande kattögon.

Vikt är en fråga, som intresserar fodertillverkare mycket och visst är det bra men Ove - det är han som häller upp frön till Stina och Stisse - använder inte måttkoppen, som vi har. Om man ska ha koll på vikten, vore det då inte klokt att väga upp den. Det är bevisat att det är en osäker metod att servera den mängd mat man kommit fram till är lagom genom att mäta upp den i måttkoppen. I ett experiment som gjorts på Royal Canin visade det sig att när samma person skulle hälla upp samma mängd foder flera gånger varierade resultatet med upp till 15%. Mellan olika personer var var skillnaden upp till 28%. I nästan alla fall överdoserade kattägarna mängden mat.

 

26 feb 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)