Med mamma i boet

Sandie ligger hos ungarna nästan hela dygnet. Korta stunder när hon vet att alla sover, krafsar hon på dörren och kommer ut i lägenheten. Hon ligger också gärna i sovrummet utanför "barnkammaren", så att hon direkt hör, när någon av dem vaknar. Hon har mycket jobb med de små och hon tar så fint hand om dem.

En kattunge ökar ca 10 g per dygn den första tiden. Mamman hjälper ungarna med toabestyr genom att slicka dem runt anal- och urinöppningen. Så kommer hon att göra ända fram tills de börjar äta riktig kattmat. När kattungar föds är de både blinda och döva. Däremot är luktsinnet utvecklat redan från början och det gör att de hittar till spenarna. När ungarna diar trampar de på juvret med framtassarna och det stimulerar mamman att producera mer mjölk men trampandet gör också att mjölken rinner till bättre.

Snart kommer våra småttingar att kunna se sin mamma också och även höra hur fint hon spinner för dem. Från nästa måndag, då de är två veckor gamla, måste vi ha dem med oss i soffan på kvällarna. De måste lära sig att bli "hanterade", en förutsättning för att de ska bli sociala katter. Startar man senare, efter sju veckor, kommer man inte att få en katt som känner samma förtroende för människor som en som hanterats mycket under den första tiden. Stina har ogillat, när vi tagit upp hennes ungar i soffan. Det har hon visat genom att sitta på golvet nedanför och "gråta". Vartefter kattungarna blivit större och hon vant sig vid att vi lånat dem ett tag, brukar hon finna sig i att vi tar upp kattungarna, för då vet hon att hon alltid får dem tillbaka.

Vi har lagt handdukar som en liten vall, så att kattungarna inte ska kunna ta sig ur sitt bo. Nu har de blivit så duktiga att kravla omkring, så jag är rädd att de ska kunna kravla över hindret och komma ut på golvet. Därför håller Ove just nu på att skära till en kartongbit att sätta upp som hinder. När kattungar väl lär sig att ta sig ut, brukar det gå fort men ännu är det för tidigt. De måste både kunna se och gå, innan de får flytta till hagen, där de sedan kommer att ha gott om plats att öva kattfärdigheter.

Från och med imorgon ska jag presentera en kattunge om dagen med namn och bild.

29 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)