Medvetenheten och statusen har ökat

Tänk vilken skillnad det blivit i hur man idag ser på katten i jämförelse med 1988, då jag köpte Mysan. Väl är ju det!!! Själv har jag alltid respekterat katten och skulle aldrig kunna avliva oönskade kattungar, vilket var långt ifrån ovanligt för 40 år sedan. Då flyttade också ofta en kattunge så snart den börjat kunna äta kattmat, vilket ofta var runt 8 veckors ålder. Den mat den fick var inte sällan det som blivit kvar från middagen - i bästa fall kattmat från matvaruaffären (vill inflika att jag aldrig serverat mina katter matrester).

Även om mycket återstår innan kisse får lika hög status som hunden, är det iallafall mycket bättre idag. Det är inte bara ett tyckande från min sida, utan det bekräftades när Elin och jag spelade in senaste avsnittet till vår podcast vid vårt besök på If. Fler och fler tecknar idag försäkring för sin katt, särskilt i storstäderna där många katter bor. Stockholm har störst antal ”ensamhushåll” och med en katt har man ett underbart sällskap och behöver aldrig känna sig allena men naturligtvis finns det också många andra förklaringar till kattens förbättrade status. Medvetenheten om vad en katt mår bra av har också ökat, inte minst beträffande födan. Mysan serverades kattmat från Metro, min matvarubutik i Orminge Centeum. Jag hade då ingen som helst tanke på att jag skulle leta mat som var anpassad till Mysans olika åldrar; från kattunge till vuxen katt; kastrerad eller inte osv. 

Nästa nummer av Trasdockan kommer (ju) att handla om hur/var man hittar möjligheter att förkovra sig (om katter). Jag tycker att det borde vara ett krav på att åtminstone tillgodogöra sig PawPeds grundkurs 1, innan man börjar avla på sin katt. Jag ser kursen som ett körkort för avel. Som det är idag räcker det med att den egna honkatten har stamtavla, att man betalar 1 500 kronor till SVERAK och att man kommer med stamnamnsförslag. Sedan får man sitt stamnamn registrerat i FIFé (dit SVERAK hör). Beträffande hankatten behövs inte ens det. Här krävs endast att katten genomgår en veterinärundersökning innan den börjar användas i avel; ett intyg på att kattens båda testiklar är på plats (efter sex månaders ålder) och att han inte har navelbråck. Därefter är det bara att börja avla. För mig är detta lite som att köpa bil och börja köra trots avsaknad av både teoretisk och praktisk kunskap. Måhända är jag alltför noggrann men......kan man verkligen bli det?

14 jun 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)