Öron och hörsel

Skrev om kattens syn för ett par dagar sedan. Idag tänkte jag skriva om öronen och hörseln. Enligt ragdollstandarden ska kattens öron vara breda vid basen med rundad topp. De ska vara placerade långt ifrån varandra och luta lätt framå. De kan vridas åt nästan alla håll! De har fem huvudsignaler: avspänd, vaksam, upphetsad, aggressiv och försvarsberedd.

De kan höra allt från 30 till 65 000 Hz (svängningar per sekund). Om man jämför detta med människans 20 000 Hz så förstår man vilken enorm skillnad det är. Lågfrekventa ljud hör katten inte alls lika bra (fåglar brummar ju inte :-)).
Anledningen till att de hör bra är att de är anpassade till det – de är gjorda för att jaga små pipiga djur. Kattens ytteröron har 32 muskler som gör att katten kan röra på sina öron var för sig i upp till 180 graders vinkel. På så sätt kan de lokalisera ett ljud exakt. Inte konstigt att katten är så fantastisk!

Den här dagen har varit lugnare för katterna men ändå fylld av "äventyr". Den började med att vi tog in bordsskivorna, väl medvetna om att vi inte skulle hinna stryka fast kat listerna innan Annelie, "vår" Smulans ägare. Annelie skulle äta lunch, ugnsbakad lax med gurk och gräslökssås med pressad potatis, hos oss och titta på småttingarna. Jag tror att Annelie har bättre ordning på sina katter än vi på våra små. Flinga tog sig upp på Oves stol och smakade på hans mat. Ingen av våra katter har någonsin velat äta människomat med undantag av ost. Hon fick ett eget fat med vår mat men det var inte intressant.  

När Annelie åkt hem började Ove och jag med kanslisterna. Vi började som tur var med skivan till det lilla bordet, för det var lite knepigare än vi trott. Bruksanvisningen var undermålig och efter att ha strukit, med strykjärnet, på listen visste vi inte om den skulle fastna helt, innan den skulle beskäras eller inte. Imorgon ska vi tala med experterna. Vid det här laget var katterna jättetrötta, så vi slapp deras hjälp i alla fall. 

15 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)