Mer om årsmötet

Jag följer Ragdollklubbens hälsoprogram, vilket bl. a innebär att mina katter ultraljudscannas med vissa intervall och alltid innan första parning. Anledningen till hälsoprogrammets tillkomst är att man inom rasen upptäckt en överrepresentation av sjukdomen HCM, hypertrofisk cardiomyopati, en hjärtsjukdom som kan vara dödlig. Det är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter och symtomen debuterar oftast vid 2 till 4 års ålder.

En förenklad förklaring till HCM är att hjärtmuskulaturen blir förtjockad. Detta medför att hålrummet i hjärtat minskar, vilket gör att en mindre mängd blod kan pumpas ut i kroppen vid varje hjärtslag. Eftersom blodet ska transportera ut syre till kroppen kan symtom på dålig syresättning uppkomma (beroende på grad av sjukdom), kisse blir orkeslös och andfådd. Sjukdomen kan även leda till att små klumpar av levrat blod bildas i hjärtat och förs ut i kroppen och kan t.ex. leda till förlamning. Man kan dessvärre inte bota eller förhindra själva förändringen i hjärtat, men man kan förebygga att det utvecklas blodproppar genom att ge blodförtunnande medicin. Lyckligtvis kan de flesta katter som får korrekt medicinering och regelbundna kontroller leva länge med sjukdomen utan att lida av den. HCM är en ärftlig sjukdom och katter med HCM ska därför inte användas i avel. 

Scanning enligt hälsoprogrammet är det enda sättet att säkerställa eventuell HCM. Sjukdomen är smygande och därför krävs upprepade ultraljudsundersökningar. Dessa är kostsamma, 2 000-3 000 kronor. Det finns ännu inget DNA-test som är fullt tillförlitligt, eftersom mutationen kan uppträda på olika ställen i genen. Det betyder att 24% av de katter som fått resultatet n/n, dvs katten är ”frikänd” vid provtagningen, ändå löper risk att insjukna i HCM. Alltså finns idag inget ”heltäckande” DNA-test. RCM, som jag nämnde igår, skriver jag några rader om vid ett senare tillfälle.

På årsmötet igår fick vi veta mer om PawPeds arbete med HCM-scanningen; vad man vet idag och vad man arbetar vidare med. Hälsoprogrammet är framtaget för att vi så långt det är möjligt ska eliminera sjukdomen men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att den ändå inte är särskilt vanlig. Trots att förhållandevis få katter insjuknar i HCM, är det jätteviktigt för mig att göra allt som är möjligt, för att mina kattungar ska födas och förbli friska. Därför följer jag hälsoprogrammet. Jag kommer att skriva mer utförligt om HCM i Trasdockan, Ragdollklubbens egen tidning, som kommer till medlemmarna i mitten av mars.

Oj, så mycket utrymme HCM fick! Jag tror ändå att det kan vara bra att känna till detta. Därför berättar jag vidare imorgon, vad mer som hände på Ragdollklubbens årsmöte i lördags.

Du minns väl att bilderna förstoras om du klickar på dem?

 
17 feb 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)