Mer om preventivmedel och kattungar

En katt blir könsmogen alltifrån ett halvår till drygt ett och ett halvt år, vanligtvis när den är runt ett år gammal. Stina var drygt ett år, Sandie mer än ett och ett halvt. En frisk honkatt som löper regelbundet bör vara åtminstone omkring ett år när hon paras första gången men löper honan intensivt kan parning ske något tidigare. Det är vanligt att honor löper cirka tre gånger i tät följd för att sedan tar ett längre uppehåll.

Stina parades när hon var 16 månader och blev dräktig direkt. När kattungarna flyttat, dröjde inte länge förrän hon började löpa igen. Veterinären skrev ut P-piller och jag gav henne totalt tre tabletter, en tablett om dagen, innan löpbeteendet slutade. Därefter fick hon, enligt ordination, en tablett i veckan. Om hon bara skulle ha fått den kullen, vilket var den ursprungliga planen, skulle jag ha kastrerat henne direkt men eftersom kattungarna var både rastypiska och trevliga beslöt vi att att hon skulle få ytterligare en kull men vi ville vänta ett år, dvs till påföljande höst. När september kom, lät vi para henne igen men några kattungar blev det inte. Hon parades hela tre gånger utan positivt resultat och jag hade nästan givit upp hoppet men vi ville göra ett sista försök med Sigge i Uppsala. Sigge är en lugn och försiktig kille och det passar Stina. Den här gången blev det fyra, fina kattbebisar. Efter det har Stina fått ytterligare två kullar och fram till dess att vi flyttar hem igen, får hon äta P-piller. 

En av kattungarna i Stinas första kull, Maxi, har tidigare varit avelshane i Ragdollklubben. För att få annonsera hos Ragdollklubben, måste hankatten genomgå ultraljud av hjärta och njurar u.a. Maxi är idag kastrerad och har efterlämnat mer än 20 fina avkommor. När Maxi var runt ett år, fick jag ett telefonsamtal från Conny, Maxis husse. Han berättade att Maxi vrålade och var allmänt jobbig, särskilt nattetid. Conny undrade vad han skulle göra. Vi pratade om saken och Conny och Elisabeth, som ville ha kattungar efter Maxi, tog honom till veterinären, där han blev chippad. Vad innebär då det?

Det betyder att katten kastreras kemiskt med en långtidsverkande hormoninjektion, som ser ut som ett chip. Därför kallas denna typ av tillfällig kastrering slarvigt för chipkastration men något chip är det inte. Injektionen ges under skinnet i nacken. "Chippet" innehåller endast naturliga hormoner och fungerar helt enkelt så att det "talar om" för kroppen att den inte behöver producera mer könshormon, utan att den har tillräckligt. Produktionen avstannar helt enkelt och katten blir "kastrat". Urinen slutar lukta, hankatten slutar strila (om den nu gjort det) och ropa på tjejer. Detta leder i sin tur till att katten har mer tid att äta och gosa istället för att springa runt och vara hormonstinn. 

Det finns inget här i världen som inte har en baksida och så även kemisk kastrering. Katten kan gå upp i vikt. Katten kan få mer underhår och dessutom finns en liten risk för infektion eftersom man sticker ett hål på huden för att föra in hormonet.

När "chippet" slutar att verka går katten ned i vikt igen.

Lite mer i ämnet kommer imorgon.

15 jul 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)