Min stora, vackra sibiriska katt

Den sibiriska tigern är det största nu levande kattdjuret. Min fascination för katter gäller alla katter; stora som små, vilda som tama.

Tigern är sedan länge utrotningshotad, den sibiriska tigern t.om. starkt hotad. Under 1990-talet var antalet djur nere på cirka 350 men idag har antalet stigit till fler än 500. Bland annat på Kolmårdens djurpark bedrivs försök att rädda den sibiriska tigern (amurtigern) från utrotning genom avelsförsök och genförstärkning och utbyte av tigrar med andra avelsanläggningar och djurparker.

Att stå öga mot öga med en tiger ger en obeskrivlig känsla av litenhet. Ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma är när bara ett stängsel och en vallgrav skilde mig från det mäktiga djuret i Orsa djurpark. Jag var där främst för att få höra om det arbete man gör för att bidra till att öka antalet tigrar i världen men även för att få se dem på nära håll. Jag är emot parker, vars enda syfte är att tjäna pengar genom att visa upp djur för att roa människor. Djuren i Orsa hade alla möjligheter att slippa se alla besökare, för de hade bra ytor att röra sig och dra sig tillbaka på. Endast kvälls- och nattetid vistades de inomhus.

Till den som beslutat sig för att ge en julklapp till någon som redan har allt vill jag ge rådet, att i den personens namn, skänka ett månatligt bidrag till en organisation som arbetar för djur. Köp ett av WWF:s vykort och informera där den du vill ge gåvan, om vad du gjort. Det kan vara ett katthem, WWF, Veterinärer utan gränser, Djurambulansen m.fl. organisationer som arbetar med och för djur - alla behöver ekonomiskt stöd och hjälp!

För mig var det tills helt nyligen obekant att vi ens har en organisation som heter "Veterinärer utan gränser" i vårt land. Följande står att läsa på organisationens hemsida: "Veterinärer utan gränser   Sverige grundades 2010 med syfte att med svensk veterinärmedicin som grund, hjälpa djur och människor i världen, främst i utsatta områden". Det finns många djur som behöver vårt ekonomiska stöd!!!

Min tiger används inte i avel. Han sitter stilla på sin plats framför fönstret och trots att han är gjord av porslin inger han mig en känsla av makt.

 
10 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.