Börjar bli mogna att flytta

Kattungar ska inte lämna sin mamma förrän tidigast vid 12 veckors ålder. En katt som vuxit upp med mammakatt och snälla människor under 12 veckors tid är trygg och redo för nya äventyr. Från 2008 finns det en lag om att kattungar ska inte lämna sin mamma förrän vid 12 veckors ålder. Innan dess var det vanligt att kattungen flyttade redan när den var 8 veckor. Informationen om lagen finns i ”Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av katt”. 

De sista veckorna innan flytt börjar kattungarna träna lek med varandra på riktigt och det är då de lär sig att inte bita för hårt i varandra, vilket är en viktig gräns att lära sig och det är betydlelsefullt för den framtida kontakten med människor. Något som också blivit påtagligt de senaste veckorna är att kattungarna inte längre är lika beroende av varandra när de ska sova. Från att krupit ihop ”i en hög” under flera veckor till att sova två eller tre tillsammans, händer det nu ofta att de somnar på olika ställen i bostaden men de vill gärna ha oss människor och/eller andra katter inom synhåll. Det är en bra förberedelse inför flytten. Omställningen blir inte lika stor för Mickan och Myran när de kommer till sina nya hem, eftersom de har varandra att ty sig till men de andra småttingarna kommer att finna sig väl till rätta inom bara någon eller några dagar. Det är viktigt attde inte lämnas ensamma de första dagarna.

Värmen har kommit tillbaka och då är alla katterna hellre inomhus än på balkongen, när de ska sova. Om man har en varm balkong eller altan och vet att katterna ändå vill vara ute, kan man med fördel lägga en kyldyna där. Det kan vara skönt för kisse att kunna svalka sig lite på den. Trixie kyldyna innehåller en speciell kylande gel som aktiveras av belastning. När kisse lägger sig på kylfilten blir den kall. Den kan användas även i bilen, på utställning och i transportburen och den finns i flera olika storlekar. 

6 jul 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)