Mycket jobb på morgonen

Jag är själv en energisk person och har svårt att ta att jag inte kan bidraga med nästan några sysslor i hemmet. Det innebär att det är mycket, som Ove nu måste utföra ensam, saker som jag alltid gjort tidigare. Han klagar inte men jag tycker att det är jobbigt. Varje morgon startar han med att utfodra katterna, Stisse med blötmat light, Sandie med blötmat för kattungar, Stina med vanlig blötmat och kattungarna med bebisfrön till förrätt och kattungeblötmat till huvudrätt. Efter maten går katterna vanligtvis på lådan. Sedan tar Ove itu med kattlådorna. Med åtta katter i hemmet  blir det en del att ta bort efter en hel natt och frukost. 

Kattungarna är mycket mindre än de vuxna men därmed inte sagt att de kräver mindre omvårdnad. Tvärt om. Hela tiden upptäcker de nya saker och trots att vi försökt kattsäkra hemmet är det inte sällan de hittar något, som kan vara farligt för dem. Vi har numera inga blommor i köksfönstret. Även om vi skulle välja växter, som inte är giftiga, kan kattungarna riva ner en blomkruka, som en annan på golvet kan skadas av. Nyss var jag tvungen att snabbt!! (svårt med benet) plocka ett blad från en konstgjor växt ur munnen på Smulan. Hon hade lyckats få loss bladet, trots bladen sitter rätt hårt. Det gäller hela tiden att titta var man sätter fötterna och aldrig stänga en dörr utan att kontrollera att det inte finns en liten tass i mellanrummet mellan dörren och dörrkarmen. Igår hade Simba lyckats med mästerstycket att ta sig in under en låg byrå - ofattbart att han överhuvudtaget fick plats. Att på egen tass ta sig ut var omöjligt. Vad gör han då? Jamar så klart och hans  tjänare Ove fick komma till undsättning. Bättre det iallafall än en berättelse jag hörde på radio, där en katt ltagit sig in i ett underskåp i köket och sedan lyckats knalla vidare bakom flera andra skåp och inte kunna vända själv. Historien slutade med att familjen var tvungen att demontera skåpen. Vad vill jag säga med detta? Jo, kom ihåg att alltid "ligga steget före" faran. 

Sandie tycker att kattungarna kan hitta på lite väl mycket numera och hon önskar nog ibland att de ska lugna ner sig. När hon blir irriterad slår hon med svansen och det gör dem ännu ivrigare och de börjar jaga den. Till slut blir hon en sträng mamma och fräser åt dem. Oftast slutar de och hittar på något annat men ibland, när de ändå fortsätter, trycker hon ner kattungen i golvet och håller kvar den där en stund. Det hjälper. Sandie är en mycket bra mamma (det är f.ö också Stina). Hon har givit sina ungar mycket kärlek och omvårdnad och också varit en bra förebild för dem och hjälpt dem utvecklas till nyfikna, orädda och tillgivna små kissar. Hon sätter även gränser och ställer krav. Numera får de t ex bara en liten slurk mammamjölk per dag. För övrigt hänvisar hon dem till vanlig mat.

Ibland tycker jag att katter är duktigare på barnuppfostran än människor. 

 
30 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.