Mycket tid till PawPeds - ingen till bloggen

Det tar tid att "ligga på topp". Naturligtvis behöver man inte lägga ner så mycket tid på kursen, som jag gör, men jag blir nyfiken, när jag läser och vill veta mer och varför och då snurrar jag lätt iväg till olika artiklar och forskning, som gjorts i ämnet. SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, har alltid mycket spännande läsning i de flesta ämnen om djur. Igår och idag har min värld varit koncentrerad på genetik och virala sjukdomar.

Jag förvånas över att PawPeds-utbildningarna går att göra så trevliga och hela tiden med varierat upplägg. Den här veckan har det varit frågor som "en ska bort" och det finns fyra olika alternativ att välja mellan - låter enkelt men det är det inte. "En blåblommande farsplanta korsas med en blåblommande morsplanta. Alla de fem resulterande plantorna är vitblommande. Vad kan man säga om "föräldraplantornas" genotyp i locus för blomfärg", är exempel på en av många genetikfrågor. Här behövs papper och penna men eftersom min högerhand inte samarbetar med hjärnan har jag tagit hjälp av plattan, ett klart krångligare sätt än att "korsa blommorna för hand". Nåja, det går att lösa i alla fall. Med den här typen av frågor vill man kontrollera att vi elever förstått hur det fungerar med dominanta och recessiva anlag. Nu förhåller det sig så att de resultat, man får fram, stämmer när man har ett stort material. När jag gör ett korsningsschema på två katter, kanske jag får resultatet att hälften av kattungarna blir colorpoint och den andra hälften blir mitted men kattmamman kanske får fem ungar :-). Man kan alltså inte helt lita på utfallet i det enskilda fallet. Det hela är inte svårt att förstå men tar lite tid, för uppgifterna blir mer och mer kvalificerade.

Jag var så upptagen med "läxan" igår att jag helt enkelt glömde bort att skriva i bloggen. Först när jag lagt mig, kom jag på det och nu har klockan passerat midnatt och jag skulle gå till sängs men då kom jag ihåg det......bloggen. Jag tycker om att skriva men föredrar att göra det på förmiddagen.

Idag har det varit mer tiggeri än vanligt bland katterna. Tjejerna är värst. Ove kokade torsk idag. Dessutom skalade han räkor. Vi åt också fisk men vi föredrar spätta, tvärtemot katterna. Nu är alla mätta och trötta och hela familjen kommer att sova om en liten stund.

15 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)