När kattungar ska flytta till nya hem

Många som köper en kattunge, särskilt om det är den första katten, har mycket de undrar över. Jag kommer att ta upp några vanliga frågor de närmaste dagarna och här kommer den första:

"Vad ser man för positiva effekter av att kastrera en katt som inte ska gå i avel"?

En kastrerad katt är lugnare, mer harmonisk och mer tillgiven än en fertil. Den är lekfull och vill vara nära sina människor. En okastrerad hankatt jamar, är orolig och äter dåligt. Den mår inte bra, om den inte får utlopp för sin könsdrift. Den kastrerade hanen "strilar" inte. Medellivslängden är väsentligt mycket högre för kastrater. Vissa okastrerade hanar kan också bli aggressiva. Även den okastrerade honkatten kan bli orolig, äta dåligt och jama högt och ibland hela nätterna. Den okastrerade honan kan utveckla cystor på äggstockarna. Hon går också ner sig i kondition, eftersom hon äter dåligt under löpen. Med en kastrerad katt slipper man oönskade kattungar och den ökade risken för infektion i livmoderslemhinnan (endometrit), som föreligger hos honor som "går på p-piller. P-sprutor till hankatter kan ge otrevliga biverkningar såsom kraftigt förstorade juver, som t om kan spricka med kraftig smärta som påföljd.

När ska man kastrera sin katt? Många uppfödare vill inte att deras katters avkommor ska användas i avel och av den anledning säljs kattungen kastrerad. Personligen tycker jag att det är för tidigt. En kastration innebär mycket stress för kattungen och stress påverkar immunförsvaret på ett negativt sätt. Min åsikt är att man bör vänta tills kattungen minst fyra månader. Vissa honkatter blir könsmogna redan vid sex månader ålder och vissa hanar från sju månader och dessförinnan kan det vara klokt att låta göra ingreppet.

Efter kastrationen

Kastrering har flera fördelar men kan leda till viktökning. Det är därför viktigt att genast anpassa kattungens kost när det gäller mängd och energiinnehåll. Redan 48 timmar efter ingreppet ökar kattens aptit (upp till 20 %). Samtidigt minskar energibehovet med 30 %. För att hålla kattens idealvikt bör man anpassa val och mängd av fodret (det finns foder särskilt avsett för kastrerade katter). Lek mycket med katten och väg den regelbundet så att du ser att den inte ökar i vikt. Genom detta kan du undvika att katten blir överviktig, vilket kan få mycket negativa konsekvenser för hälsan: ökad risk för diabetes, hud- och päls-förändringar, ledvärk, urinvägs- och njurproblem med mera.

Lite kuriosa: många tror att det heter att honkatter steriliseras och hankatter kastreras. När det gäller våra tamkatter, är det alltid en kastration det handlar om, oavsett om det gäller en hona eller hane. Vid kastrering av hona opereras bägge äggstockarna och främre delen av livmodern bort och katten blir då av med sitt löpbeteende. Vid sterilisering tas ingenting bort, utan äggledarna knipsas av och katten bibehåller sitt löpbeteende.

 

25 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.