När kattungen flyttar

Det har blivit dags att ordna det praktiska inför Primus flytt i eftermiddag och sammanfatta det som hänt sedan kattungarna föddes. Jag tänker tillbaka på den 9:e november. Det var massor av snö utanför fönstren och Stina var redo att möta sina bebisar. Förlossningen var odramatisk och kattungarna föddes i lugn och ro. Stina slickade dem torra och de sökte sig direkt till en spene. Helt utan problem har de blivit drygt 12 veckor. De kan nu klara sig på egen tass - går på lådan, kan hoppa och klättra och äter kattungemat, även om de dagligen tigger till sig en skvätt mjölk från sin mamma. Det är en hel del arbete, ett kärt sådant, att ha kattungar och nu kommer några veckor utan kattungespring innan nya små tassar kommer igång. 

Catrin och Christoffer kommer vid 18-tiden för att hämta Primus. Jag har informerat dem om att jag vill att de avsätter lite tid, så att vi tillsammans kan gå igenom de "papper" som ska följa med Primus. Först och främst är det stamtavlan, som är en värdehandling. Genom den vet man att katten är registrerad i SVERAK, dvs en raskatt. Detta jämför jag med Riddarhuset, där man arbetar med att föra adelns genealogier (stamtavlor) och utgivandet av Adelskalendern. När det gäller katter fyller stamtavlan i alla fall en viktig funktion, eftersom vi genom den känner till rasens utseende och specifika egenskaper. Det var avgörande för mig, när jag köpte min första raskatt. I stamtavlan finns också id-nummer och vaccinationer införda. Stamtavlan fungerar också som kattens legitimation. På utställningar görs slumpvisa identitetskontroller. Man scannar då kattens nacke, där chippet sitter och numret där ska överensstämma med det, som står angivet i stamtavlan. Jag har aldrig hört talas om någon, som uppgivit fel identitet men det har säkert förekommit.

Både köpare och uppfödare ska underteckna en ägarändring i samband med övertagandet och denna ska sedan skickas in till SVERAK. På så vis kan man, om katten skulle komma vilse, enkelt spåra ägaren. Vi ska också tillsammans läsa igenom och underteckna det köpekontrakt, jag skrivit ut (blankett finns att hämta från SVERAKS hemsida) och slutbetalning ska ske. Jag informerar om den försäkring, som är tecknad på kattungen och om det jag anser vara viktigt att känna till om katter, även om köparen har katt sedan tidigare. Att ha katt innebär inte med automatik att man kan mycket om dem. I de fall jag märker att köparen har stor kunskap om katter (och det märker jag fort), begränsar jag min information till att bara gälla den aktuella kissen. När kattungen sedan lämnar oss, hoppas jag att jag lyckats förmedla att de nya ägarna är välkomna att kontakta mig när som helst, om de vill ha hjälp med eller råd om något som gäller kattungen. Vi hoppas också få besöka den i det nya hemmet efter några månader.

Glöm inte att bilderna kan förstoras med ett klick!

 
3 feb 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)