När Stisse äntligen kom

Våren 2009.

Uppfödaren, Åsa, levererade kattungen personligen. Hon placerade transportburen på golvet och öppnade ”dörrluckan”. Stisse var (och är) nyfiken och det dröjde inte många sekunder, innan han tog några försiktiga steg ut på golvet. På behörigt avstånd satt Tasse och beskådade spektaklet. Han hade hela tiden blicken fastnaglad vid den lilla vita tussen med ljusgrå öron och med den rökfärgade svansen rakt upp i luften. Masken i ansiktet var inte helt utfärgad ännu. Han var sååå söt, lille Stisse, men den uppfattningen delade inte Tasse. 

Åsa begav sig hemåt någon timme senare och först då insåg Tasse vad det handlade om. Den där lille skulle alltså bli kvar. Nu nöjde han sig inte längre med att titta på Stisse, han bestämde sig för att genast visa vem som stod högst i rang. Människor använder ord, när de vill sätta sig i respekt. De benämner det inte rang men det är vad det handlar om. Trots att Tasse saknade ord, gick inte att missta sig på vad han menade.

Innan den dagen hade jag aldrig åsett en misshandel och jag hade helst varit den synen förutan men Tasse ville annat. Det var förfärligt! Det minsta lilla försök Stisse gjorde för att orientera sig i bostaden förhindrade Tasse med fysisk styrka. När kattungen försökte springa och gömma sig rusade Tasse efter och fällde honom. Stisse tittade bara på honom - mer förvånat än förskräckt faktiskt. Själv stod jag mitt på golvet. Jag kände mig både förfärad, maktlös och helt rådvill. Å ena sidan hade jag lärt mig att man inte ska lägga sig i när katter rangordnar sig, samtidigt ville jag skydda den hjälplöse, lille nykomlingen. Allt detta hände en fredag.

Klätteratällningens mellanavsats måste bytas. Jag förstår det inte! Visserligen ligger oftast någon av katterna där men hur kan den bli utnött av det? Inget att grubbla över, bara att köpa en ny ”vagga”, en hylla där det i mitten är liksom en liten grop klädd med mjukt tyg. Katterna älskar att ligga där! Vi planerar nu att åka till zooaffären och då ska vi också införskaffa den nederaka ”vässa-klorna-delen” i ”trädet”. Stisse är en stor kille med mycket muskler och numera blir ”rivrören” utnötta mycket fortare än tidigare. Så ska det vara. Härligt att mina älsklingsstolar får vara ifred nu, när Stisse nästan helt har slutat att vässa naglarna på mina stolar. Äntligen river han där han ska, tack för det! 

 

11 sep 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)