Neofobi och opportunism

"Man vet vad man har men inte vad man får" - ett talesätt sprunget ur hur många ser på nya saker. Det kan gälla teknik, ("varför ska jag använda betalkort när det gått bra att betala med pengar i hela mitt liv", "internetbank, vilka dumheter") arbetsplatsrutiner (vaddå individuella scheman, då vet man ju aldrig när man ska jobba) eller maträtter (usch så starkt/konstigt det smakar).

Det är inte bara vissa människor som är rädda för förändring. Det gäller också en del katter - då särskilt bortskämda huskatter. Bondkatter är istället opportunister. De är inte på samma sätt säkra på att få någon mat alls, om de inte äter vad som bjuds. Därför är de inte alls så benägna att rata för dem ny föda. 

En undersökning i England visade stora skillnader bland katter i valet av mat. Bondkatter åt med god aptit även okända maträtter men undvek torrfoder. Orsaken var förmodligen att det gjorde ont pga att de hade små sår i munnen till följd av att de flesta hade kattsnuva. Huskatterna valde istället mat de kände igen; blötmat och torrfoder istället för t ex rå köttfärs. Huskatterna led av neofobi.

Det finns de som tror att katter alltid klarar sig, även om de faller ut genom fönster. Det är INTE sant. Förvisso klarar de vanligtvis fall bättre än om vi människor skulle ramla ut från samma fönster men även en katt kan skade sig allvarligt. Förra året flyttade en ny familj in i grannhuset (tillhör en annan bostadsrättsförening) och till familjen hör två huskatter. Någon enstaka gång i höstas var båda ute en kort stund på balkongen men försvann snabbt in ingen. I år ser det helt annorlunda ut, tyvärr!

för c:a två veckor hände det första gången; båda katterna var på balkongen och plötsligt hoppade en av dem upp på balkongräcket, som är några få cm brett. Vad värre var - efter en stund hoppade den därifrån till fönsterblecket utanför lägenhetens kök. Alla vet hur hal och smal en sådan plåtbit är! Efter en liten stund öppnade kattägaren fönstret och katten hoppade in. Nu trodde jag väl att det aldrig skulle hända igen, att man hade insett faran och aldrig mer skulle låta katterna vistas på balkongen utan uppsikt - men nej!!! Ikväll upprepade sig händelsen. Samma katt och samma manöver! Var är ansvaret, grannarna? 

Jag ska nu försöka komma i kontakt med ägarna till katterna och informera dem om att katter inte har nio liv och att de har ansvar för katternas liv. En katt kan själv inte förutse faran.

Tingla, lilltjejen har fått prova på "utelivet" så smått. Snygg sele!

 
21 maj 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)