"Dockan" är anmäld till utställningen i Falun

Min lilla Sissel är nu anmäld till Dalälvskattens utställning i Falun. Jag betalade anmälningsavgiften idag, 340kr/dag. Sissel ska  endast tävla på lördagen (1 okt), då endast Ragdolls tävlar mot varandra. Jag tycker att det ska bli både roligt och spännande att höra, vad domaren säger. 14 domare kommer att döma; fyra från Italien, en från Island en från Polen och resten från Sverige.

Vägen till att bli kattdomare är lång. Först krävs att den blivande domaren tjänstgör som assistent på minst 20 kattutställningar, vilket också är ett krav för att få skriva det första elevprovet, som FIFE arrangerar. Sedan börjar elevtjänsgöringen genom att döma minst 675 katter tillsammans med en examinerad domare. Därefter väntar ett teoretiskt prov, där eleven måste svara rätt på 80 % av frågorna. Sedan är det dags för den praktiska delen, som också måste klaras av till 80 %. Förutom allt detta krävs också att domareleven ska ha varit aktiv inom kattsporten i fem år, fött upp minst en Grand International Champion samt haft tre kullar.

Vid bedömning börjar domaren med att känna på kattens tyngd, benstomme, muskulatur och kroppens längd. Katten bedöms både muntligt och skriftligt. Pälskvalité, längden på svansen, öronens placering och storlek är också viktiga bedömningsfaktorer. Den stora poängplockaren är dock huvudet, där domaren tittar på formen och uttrycket. 

Min lilla gumma vet inte, vad som kommer att hända. Jag hoppas hon inte tycker att det är skrämmande med varken besökare eller bedömningen. Det varierar mycket, hur katterna uppfattar att ställas ut. De flesta brukar ta "jippot" med ro. Det som krävs är att de blir vana vid utställning redan som små kattungar, tror jag. Jag ser fram emot att få lösa av Lotta vid utställningsburen och prata med alla besökare, som vill fråga saker om Ragdollkatten och även ställa allmänna "kattfrågor". Sån't gillar jag. Prata med människor som tycker om katter får mig att känna ett stort inre välbehag. 

Jag har inget burskynke men kanske Lotta har kvar sitt sedan tidigare. Om inte går det säkert att då låna av någon. Tänker hon fortsätta tävla med sina foderkatten (som ju kommer att bli hennes så småningom), tror jag att hon är händig nog att sy ett eget. 

Hoppas nu bara att det blir tillräckligt antal katter för att utställningen ska bli av.

17 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.