Ny ras

Var så uppfylld av tanken på en ny kattunge igår, så jag glömde skriva på bloggen. Det får bli två inlägg idag istället.

Sibirisk Katt, var en okänd ras för mig tills igår. Jag visste bara att jag tycker att den är gullig, finns i många färger och är semilånghårig. Idag vet jag betydligt mer.

Min yngste son Nicke ringde mig igår och berättade att han och Anna-Karin har sett en jättesöt Sibirisk kattUnge på Blocket. Han planerade att ringa uppfödaren för att få komma och titta på kIbsen och ville höra min åsikt. Varför inte? Han ringde och återkom till mig. På söndag ska han och Anna-Karin åka till Ekerö, där katten finns. Jag erbjöd mig att ringa för att få veta lite mer; om uppfödningen; hur länge den har funnits, om uppfödaren följer något hälsoprogram*, säljs katterna kastrerade m.m.? Av svaren att döma, verkar allt seriöst. Jag och Ove följer med på söndag.

Den Sibiriska katten är en mycket intelligent, lekfull, tillgiven och charmig katt. Många tycker om vatten. Den är mycket trogen och trivs bäst nära sin familj. Vissa är knäkatter andra föredrar att ligga nära. Med en Sibirisk katt har man katten med i vardagen. Den är lättlärd. I Ryssland är det vanligt att dessa katter uppträder som cirkuskatter.

Sibiriern är mediumstor, honorna väger mellan ca 3,5 kg-5,5 kg och hanar mellan ca 4-6,5. Det finns stora hanar på 7-8 kg men dessa är ovanliga och löper stor risk för höftproblem. Pälsen på de flesta Sibiriska katter är lättskött. Rasen finns i 9 olika färger. Vita katter ska ha hörselintyg, eftersom de, i högre utsträckning än andra katter, är döva.

*Sällskapet Sibirisk katt samarbetar med hälsoprogrammet för Maine Coon, och därför ska alla avelsdjur testas för HCM** före avel, och sedan en gång per år eller inför parning. Om katten inte ska gå vidare i avel rekommenderas tester vid 3, 5 och  8 års ålder.

**HCM (Hypertrofisk kardiomyopati) inebär en förtjockning av hjärtmuskeln, vilket ger ett sämre pumpande hjärta. Hjärtsjukdomen finns inom alla kattraser även hos de större kattdjuren.

1 aug 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.