Nygamla vänner

Visserligen går jag på utställningar i första hand för att se vackra katter och höra domarens utlåtande om de katter hon/han bedömer. Egentligen är det märkligt att det finns så många män, som är kattdomare, när majoriteten av uppfödarna och utställarna är kvinnor. Det är tråkigt att många kvinnor är dåliga på att ta för sig men......Jag tycker mig se fler och fler män, som är intresserade av katter och även avel. Är det pga att det är så många män, som är engagerade i hundar, som hunden har högre status än katten eller beror det på att katten under många år varit gratis? Oavsett vilket tror jag att inom ett par årtionden kommer katten ha nästan lika hög status som hunden. Det finns nära 400 000 fler katter än hundar och det vittnar om att många föredrar att ha katt. Naturligtvis vet alla att det är skillnad på hundar och katter men inte alla har tänkt på, hur mycket mer jobb det innebär att ha hund. Hunden måste motioneras utomhus. Som förälder får man ABSOLUT INTE kräva av barnen att ta på sig hela ansvaret för ett djur, oavsett vad barnet lovat innan köpet. Ett litet barn klarar det helt enkelt inte och det äldre måste tänka på sin skola och behöver också tid för fria aktiviteter. Hela familjen måste hjälpas åt. 

Kattutställningar fungerar också som sociala arrangemang för kattägarna. Vid utställningsburarna sitter djurägaren långa dagar. De veterinärbesiktigar sin kisse mellan klockan 07 och 09 och sedan intar de den anvisade buren; iordningställer den med burskynke, mat- och vattenskålar och en liten kattlåda. Sedan sitter de bredvid sin katt med bara korta uppehåll för mat och toalettbesök (och domarborden förstås). De flesta tycker om att prata med besökarna, att dels få prata om sin egen kisse, rasen, eventuella utmärkelser m.m. dels få tiden att gå lite fortare (de flesta upplever att det förhåller sig så). Som besökare tycker jag att det är trevligt med dessa pratstunder. Många utställare är erfarna uppfödare och kan ofta svara på frågor och ge goda råd. Nästa utställning är det som att träffa en gammal kompis. Det går också att hålla kontakt och diskutera Ragdoll på FB.

Nu till varför jag valt rubriken "nygamla vänner". Jag var ju tidigare sekreterare i Järva kattklubb och där är Annika kassör. Annika har god ordning och sköter sitt uppdrag på ett förträffligt sätt. Hon är den, som har bäst koll på klubbens nuvarande och tidigare aktiviteter. Hon brukade ställa ut sina katter mer frekvent förr och hade också en uppfödning med stamnamnet "Toscabelles". Stamnamnet har hon behållit på Järvas hemsida. Hon har sex katter, alla kastrater. Den gångna helgen ställde hon ut en av sina honor - en 13 år gammal katt, som blev nominerad. Kul! Jag har inte träffat Annika sedan styrelsemötet i dec 2015, och det var roligt att prata med henne igen. Idag kom en vänfrågan från henne. Givetvis besvarade jag den. Det finns bra saker med FB också (även om jag föredrar att hålla kontakt med mina vänner mer privat). På så vis fick jag veta att hon funderar över att återuppta sin uppfödning och att hon också blev sugen på att bli mer aktiv på utställning. Jag vet inte, hur stor lägenhet Annika och hennes sambo har men jag gissar att man måste ha gott om utrymme, om man har sex katter och eventuellt ska skaffa fler.

16 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)