Nytt eller repetition

När man skaffar katt är det viktigt att förstå, vad den "säger". För länge sedan skrev jag lite om det men nu, när alla kattungarna, utom en, är tingade, vill jag skriva lite om kattens språk. Först vill jag börja med svansen:


Position: hög. När katten håller svansen högt medan den rör sig i sitt revir uttrycker den trygghet och belåtenhet. En svans som pekar rakt uppåt signalerar glädje och vänlig inställning. Och håll ett öga på den yttersta spetsen hos en svans som pekar rakt uppåt. En liten ryckning kan vara tecken på ett speciellt ögonblick av lycka.

Position: krökt som ett frågetecken. Du bör kanske överväga att ägna din katt lite uppmärksamhet om den håller svansen krökt. Den här positionen signalerar nämligen ofta att katten är på lekfullt humör och har lust att leka med dig.

Position: låg. Se upp här. En rakt nedåtriktad svans kan signalera aggression. En låg svans är ett tecken på en mycket låg sinnesstämning. Men tänk på att vissa raser, som perserkatter, håller svansen lägre av naturen, utan att det betyder något speciellt.

Position: undanvikt. En svans som ligger krökt in under kroppen signalerar rädsla eller undergivet beteende. Någonting gör katten nervös.

Position: uppburrad. En svans som liknar en flaskborste reflekterar en ordentligt uppjagad och rädd katt som försöker se större ut för att skrämma bort fiender.

Position: viftande svans. En svans som viftar fram och tillbaka snabbt indikerar både rädsla och aggression. Se det som en uppmaning till att hålla avstånd.

Position: svepande svansrörelser. Om kattens svans sveper långsamt från sida till sida brukar det oftast betyda att katten är fokuserad på ett objekt. Den här svanspositionen kan du se precis innan din katt hoppar på en leksak eller en bit kattfoder som trillat utanför matskålen.

Position: lindad runt en annan katt. En svans som lindas runt en annan katt betyder samma sak som när du lägger armen om en annan människa. Det förmedlar vänskap.

ikväll kommer Eva för att bekanta sig med Smurf. Ser fram emot det.

 
19 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)