Oj, oj, oj - vad ska man välja?

Igår var jag på "Pälsvårdskurs" i Agrias lokaler på Gärdet. Lätt att ta sig dit; T-bana till Gärdet och gå Sandhamnsgata ner, korsa Tegeluddsvägen och man är framme. Jag uppskattar att vi var ett 30-tal kursdeltagare och föreläsningen leddes av Eva Porat i "Samlan", Agrias aula. 

Eva Porat är vice ordförande i SVERAK tillika kattdomare i kategori I och II (långhåriga och semilånghåriga). Hon är också ägare av tre stora djuraffärer specialiserade på hund och katt. Hon föreläser i hela landet. Det är vanligt att olika rasringar och kattklubbar erbjuder sina medlemmar att utan kostnad delta i kurser, kurser som mot betalning också erbjuds andra kattklubbar. Brittringen och Järva kattklubb stod för aktiviteten igår och för mig, som medlemmar Järva kattklubb var kursen gratis. Övriga betalade 100kr. 

Oj, oj, oj vad mycket man måste tänka på, när man har katt!

Temperaturen

Det får inte vara för varmt i bostaden inte heller för torrt. Gosig golvvärme måste stängas av, eftersom katterna gärna sover på det varma golvet och pälsen blir torr och livlös.

Kosten

Det är mycket viktigt med rätt sammansatt kost, som huvudsakligen ska bestå av animaliska produkter. Katter - stora som små - jagar sitt byte i vilt tillstånd. Ingen har väl sett en "vegetariankisse" wink? I matvaruaffären hittar man kattfoder, som visserligen är billiga men vars innehåll huvudsakligen är spannmålsprodukter. Det är mycket viktigt att katten får kost anpassad  just för katter. Den finns i djuraffären. Ibland bör man också servera rått kött av nöt. Eva talade inget om fisk igår och jag glömde ta upp "fisk som föda". Våra katter älskar kokt torsk. Hur nyttigt det är, vet jag alltså inte men kanske behöver man inte vara nyttig hela tiden.

Bad

Här blev det jobbigt! Eva anser att man, när man ska bada en katt inför utställning, bör schamponera den 7 - 8 gånger!! (givetvis måste man snabbt skölja ur schampot mellan) innan man behandlar med balsam. Vattnet ska vara varmt, katten har en grad högre temperatur än människan. Själv blir jag svettig av två schamponeringar.

Torkning

Sedan ska katten torkas. Här rekommenderade Eva en s.k Plutoduk. Den liknar en stor disktrasa och är lätt att krama ur. På så vis slipper man använda flera handdukar men - vad gör det? Vi kommer att fortsätta med handdukar. Därefter ska katten fönas. Om den får självtorka finns risk att pälsen klibbar ihop. Katten ska fönas underifrån; mage och mellan bakbenen. Sedan bakom öronen. Glöm inte att föna benen, där pälsen lätt "skivar sig".

Jag känner mig helt slut bara att skriva om detta. Inför sommarutställningen ska Sandie, Ove och jag genomgå detta. 

Produkter, hjälpmedel, leksaker m.m.

Det finns oändliga mängder av produkter både beträffande mat, vård, skönhet, leksaker och andra aktiverande ting för katt. Vid träffar där åhörarna erbjuds möjlighet att köpa de saker föreläsaren berättat om, grips många av "köphets" och det kan stå dem mycket dyrt. Eva talade om många prylar, som jag i alla fall anser mig inte behöva, såsom en trimmer 2800kr, en fönfläkt 7000kr, en "snara med sugpropp" så att katten inte kan rymma från badet 170kr m.m. Här får Ove, genom att hålla i katten, fungera som snara.

Innan föreläsningen hade vi beslutat oss för att köpa en mirakelkam, som så gott som alla utställare använder sig av. En sådan köpte jag. Jag köpte också schampo, balsam och "kylfilt". Den ser ut som en tjock dyna, som känns sval. Om man dessutom lägger den i frysen ett tag, ger den givetvis ännu mer svalka. Den blir bra för Stisse, tycker jag. Han vill ju alltid vara ute på båten, oftast ligger han i solen på flybridge. Om han inte gillar den, kommer jag själv att använda den under soliga, varma dagar.

Jag kan varmt rekommendera Pälsvårdskursen. Den en bra känsla av kunskap om kattens bästa. Handlar man med förstånd tänker man gärna tillbaka på den.

GLÖM INTE att en smutsig katt behöver badas även om den inte ska ställas ut. Långhåriga och semilånghåriga kissar måste få hjälp med pälsvården minst en gång per vecka. Eventuella tovor, som egentligen inte ska behöva uppstå, måste genast avlägsnas. De irriterar huden och kan i värsta fall förorsaka sår.

 

13 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)