Omdöpt

Ztella har fått byta namn! För att kunna hålla reda på vilken kattunge som är vilken, måste de märkas efter födelsen. Det är annars omöjligt att veta vem som väger vad och hur viktuppgången ser ut för var och en. Innan den första ”Spinettkullen” skulle födas, fick jag rådet att märka kattungarna med nagellack. En uppfödare tyckte att jag skulle använda olika färger på lacket, en annan att det räckte att måla med samma färg men på olika ställen; höger, framtass, höger baktassarna, svansen osv. Jag kände mig inte bekväm med något av råden - det bar mig emot att sätta nagellack på en nyfödd kattunge. Senare hittade jag små halsband i olika färger, och med kardborrband, att märka dem med. Det känns mycket mer tilltalande.

Ztella föddes först och hon fick ett cerise halsband. Alltsedan dess har vi kallat henne Cerise. När Ove vägt henne har han sagt: ”Cerise väger 85 g” och jag har antecknat vikten. Ingen av de andra kattungarna passar att heta som färgen på märkbandet; inte särskilt roligt att döpa en katt till röd men Cerise tycker jag är ett gulligt namn på en liten kattjej :-).

Trots att kissarna är små, blinda och hjälplösa, kan de ändå tydligt uttrycka sin vilja. Det gör de både med munnen (genom att knipa ihop eller göra sugrörelsen med den), hela huvudet, kroppen  och benen (med avvärjande rörelser när de inte gillar läget). Alltså hela kattungen förmedlar när den gillar/ogillar situationen. Det har flera gånger hänt att kattungarna gjort kraftigt motstånd och vägrat suga på matsprutan, när vi försökt lirka in nappen i munnen på dem i förhoppning om att de ska lockas av den ljumma mjölken och börja äta men NEJ! Om de inte vill så är det bäst att låta dem komma till ro hos sin mamma och försöka mata dem lite senare. Det tar alltså tid innan sex bestämda kattungar med egna viljor är nöjda och belåtna.

Ingenting går riktigt att planera med sex små chefer hemma. Ibland äter de utan protester, ibland med - olika katter varje gång. Det är bara att inse för huvudsaken är att småttingarna växer och utvecklas till pigga små busfrön. Egna aktiviteter får vänta och sova får vi göra sedan.

 

 

 

 

 

31 mar 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)